Flódni, a sörényes hangyászkölyök a Városliget legújabb lakója

Nemrég cseperedett fel az előző sörényes hangyász kölyök, Bejgli a Fővárosi Állat- és Növénykertben, és máris itt van az újabb kis jövevény, Isabela és William, a budapesti sörényes hangyász tenyészpár második utódja, Flódni. Ha a látogatóknak szerencséjük van, az apróságot már láthatják.

A sörényes hangyász kölyök június 16-án született, és mostanra egy kis szerencsével már a látogatók is megfigyelhetik. Erre a legjobb esély a délelőtt 10 óra, ugyanis a hangyászok ekkor kapnak enni. Ha azonban az anyaállat alszik, rendszerint betakargatja magát bozontos farkával, és ilyenkor a kölyök is takarásban van.

Flódni a Fővárosi Állat- és NövénykertbenForrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Facebook /Bagosi Zoltán

A városligeti intézményben már az 1890-es években is tartottak sörényes hangyászokat, aztán következett egy hosszabb szünet, és csupán 2014-ben láthatták újra ezeket a különleges állatokat a látogatók. Ekkor érkezett Budapestre Isabela, a nőstény Dortmundból, és William, a hím Edinburgh városából. Az életre hívott sörényes hangyász-tenyészprogram jól sikerült, ugyanis a két állat remekül összeszokott új otthonában. Első kölykük a Bejgli nevet kapta, 2016 októberében született meg. Ő ma már a csehországi Liberec állatkertjének lakója.

A Dél-Amerikában őshonos hangyászok az övesállatokkal (tatukkal) és a lajhárokkal állnak közelebbi rokonságban, de sem az erszényes hangyásznak, sem a hangyászsünöknek nem rokonai. A hangyászok kifejlett példányai elérhetik akár a 40 kilogrammot is, hosszuk pedig a megnyúlt arcorr hegyétől a bozontos farok végéig akár két méter is lehet.

Az állatkerti szakemberek számítottak arra, hogy Isabela és William rövid időn belül egy újabb kölyökről gondoskodik majd, hiszen az előző sikeresen felcseperedett, és mindkét állat fiatalnak számít. A két tenyészállat be is váltotta a hozzájuk fűzött reményeket, és ennek eredményeképpen megszületett Bejgli testvére, aki szintén egy hagyományos édesség után, a Flódni nevet kapta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek