Teljesen eltérő színű jaguárkölykök születtek Nyíregyházán

Első látásra igazán meglepő, hogy a 103 napnyi vemhesség után világra jött jaguár testvérpár egyik tagja sárga, míg a másik fekete bundával született. A magyarázat azonban egyszerű.

A jaguár, mely az Újvilág egyedüli nagymacskája, több színváltozatban létezik, a gyakoribb sárga szőrű, fekete foltos egyedek mellett, melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak. Ezt a mutációt a fekete pigment (eumelanin) túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez fekete szőrzetet eredményez, bár közelről, napfényben megfigyelhetőek a halvány foltok a sötét bundán.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatpark mindkét színváltozatot tartja az Andok-kalandok kifutórendszerében, hiszen szerettük volna bemutatni a vendégeknek, hogy többféle szín is előfordul ezeknél a nagymacskáknál. A Franciaországból érkezett tenyészpár hároméves nőstény tagja fekete, míg a négyéves hím sárga bundájú.
Az Európai Fajmegőrzés keretében ide érkezett nősténynek ez volt az első ellése, s szépen gondoskodik mindkét kölykéről. Mivel a jaguárok magányos állatok, az utódgondozás is csak a nőstény feladata, a hím – mivel veszélyes lehet a kicsikre – egy elkülönített kifutóban él.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A kölykök most egy hónaposak, így sor került az orvosi vizsgálatra, és egyedi azonosítóval is ellátták őket. A vizsgálat során kiderült, hogy nőstény utódokról van szó. Egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan ők is a ragadozóknak megfelelő menüt kapják majd.

Közép- és Dél-Amerika csúcsragadozója elsősorban esőerdőkben él, de a nyíltabb, mocsaras területeken, valamint száraz füves pusztákon is előfordul. Kedveli a vizet s kiválóan úszik. Harapása igen erős, így élőhelyén a teknősök vagy kajmánok elejtése sem jelent problémát számára. Egyedszáma manapság csökken és a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése jelenti számára.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek