A Nyíregyházi Állatkertbe korán jött a karácsony: jegesmaci érkezett

Megérkezett a Nyíregyházi Állatparkba a Moszkvai Állatkert ajándéka, Sznezsana (Снежана), a 3 éves jegesmedve.

A 350 kilogramm súlyú jegesmaci Oroszországban született, és mivel most már anyakorba lépett, a kitűnő genetikai adottságokkal rendelkező állatot a Nyíregyházán egy éve élő fiatal jegesmedve fiú és egy idősebb nőstény mellé helyezték, remélve, hogy hamarosan utóduk születik. Szerencsére az idősebb nősténynek már többször volt kölyke, így abban bíznak, hogy jelenléte jó hatással lesz a fiatal párra.

Sznezsana hamar beilleszkedett a csapatba, s szemmel láthatóan ő lett a legdominánsabb egyed a Sarkvidék élővilágát bemutató kifutórendszerben. A két régebben itt élő állat is hamar elfogadta, s leginkább, Fiete a tavaly érkezett fiatal hím kerülgeti leendő menyasszonyát s gyakran fürödnek együtt üvegfalú medencéjükben.

Forrás: Nyíregyházi Állatkert

A termetes medvelány igen jó étvágyú, napi menüje hasonló a társaihoz, azaz napi hét kilogramm tengeri halat , vagy 3-4 egész csirkét fogyaszt, melyet vörös hússal egészítenek ki gondozói.
Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) különleges figyelmet szentel a jegesmedvéknek: nemzetközi tenyészprogram keretében helyezi ki őket, mivel az állatkerti jegesmedve-állománynak fontos szerepe van a faj fennmaradása szempontjából.
A Világ Állatkertjeiben összesen 208 jegesmedve él, Magyarországon pedig tenyészpár csak Nyíregyházán látható.

A Nyíregyházi Állatpark jelenlegi jegesmedvéket bemutató területe jelenleg két nagy kifutóból, a háromszáz négyzetméteres medencéből és a légkondicionált barlangból áll, de a tervek szerint továbbfejlesztésre kerül, hogy egy Európában egyedülálló sarkvidéki bemutatóban lehessen megtekinteni az Arktisz és az Antarktisz élővilágát. A 3,5 milliárd forintos beruházás a tervek szerint 2018 őszén indul el és 2019 végén fejeződik be.

Forrás: Nyíregyházi Állatkert

A jegesmedve (Ursus maritimus) testfelépítése tökéletesen alkalmazkodott a hófödte tundrán való élethez. Enyhén ívelt lábával, öles lépteivel hatalmas távolságokat képes megtenni s a medvék között egyedülálló módon rendelkező talpszőrzetének köszönhetően – mely hőszigetelésen kívül egyfajta csúszásgátlóként is szolgál - biztonságos a mozgása a jégen is.
Az Északi-sarkkör vidékén él, ahol a térség valóságos embléma állatává vált.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek