Hamarosan kirepülnek a Margitsziget gólyafiókái

Hamarosan kirepülnek a Margitsziget gólyafiókái

 

Nemsokára szárnyra kelhet a Margitszigeti Kisállatkertben cseperedő három gólyafióka, úgyhogy ha látni szeretné őket, talán ez az utolsó alkalom. Szüleik sérült madarakként kerültek az állatkertbe, és nem tudnak repülni, utódaiknak azonban szerencsére minden esélyük megvan arra, hogy visszakerüljenek a természetbe.

A három gólyafióka közül kettő május 22-én, egy pedig május 24-én kelt ki a tojásból. Az elmúlt hetekben szépen fejlődtek, és még ebben a hónapban elérik azt a kort, amikor megkezdhetik első szárnypróbálgatásaikat. Erre azonban már nem a Margitszigeten, hanem a világ legnagyobb nyugiszobájában, a Hortobágyi Nemzeti Park védett területén kerül majd sor. Ha minden sikeresen alakul, a három madár kora ősszel már útnak is indulhat az afrikai telelőhelyek felé.

Fotó: Wikipedia

A Fővárosi Állat- és Növénykert évtizedek óta foglalkozik a hazánkban őshonos, természetvédelmi oltalom alatt álló fajok segítségre szoruló egyedeinek mentésével. Az elmúlt tíz évben összesen 221 fehér gólyáról gondoskodtak, amely fokozottan védett állatnak számít Magyarországon. Munkájuk természetesen nemcsak a törött szárnyú gólyákra terjed ki: a mérgezett sasokon, fészekből kiesett madárfiókákon, elárvult kismókusokon, balesetet szenvedett sünökön és a telelésben megzavart denevéreken is segítenek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek