Alpesi mormoták születtek az alföldi vadasparkban

Alpesi mormoták születtek az alföldi vadasparkban

Amikor épp a tarvarjak születéséről beszámoltunk, felfedezték a gondozók, hogy nem csak a föld felett, de a föld alatt is gyarapodott az alpesi bemutató - utalt a Szegedi Vadaspark weboldalán arra az öt mormota-kölyökre, amelyek ezek szerint június elsején születtek.

Fotó: Szegedi Vadaspark

Miután az alpesi mormoták egy kiterjedt üregrendszert alkottak Szegeden - pont úgy, ahogy a természetben eredeti élőhelyükön is teszik -, csak akkor derül ki a szaporulat, amikor a kicsik már elég nagyok ahhoz, hogy kimászkáljanak a szabadba. A gondozók szerint az apróságok még félénkek, de a türelmesebb látogatók már megleshetik a mormota családot, ahogy az üregeiket óvatosan elhagyva gyűjtik a táplálékot.

Hegyvidéki szaporulat az Alföldön

És ez már csak azért is különleges, mert jelenleg Magyarországon csak egy alföldi állatkertben láthatók az alpesi mormoták, a Szegedi Vadasparkban, pedig alapvetően ezek a viszonylag termetes rágcsálók a magashegységekben érzik jól magukat. A medveház oldalában létesített nagyméretű, domborzatával és növényzetével hegyvidéki hangulatot árasztó röpdébe a tarvarjakkal együtt költöztek 2015 májusában az Amszterdami Állatkertből érkezett fiatal mormoták, amelyek már kétszer teleltek át a saját maguk által ásott üregekben. Tavaly egy kis mormota született, idén pedig újabb öt kölyökkel lett gazdagabb a vadaspark.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek