Napelemes, nyitható üvegtetejű téli kerttel nyílik a bécsi zsiráfkifutó

A rotterdami állatkertből érkező Fleur és Sofie lesznek a Schönbrunni Állatkert felújított zsiráfkifutójának első lakói. Az épületet májusban járhatják be először a látogatók: napelemes télikertet, tágasabb kifutót, és egy speciális egészségügyi állomást is kaptak a hosszúnyakúak.


Mintegy hétmillió euróból újították fel és bővítették ki a bécsi állatkert zsiráfkifutóját, amelynek május 10-én lesz a hivatalos átadója. A korábbihoz képest háromszor nagyobb kül- és beltéri kifutóba két rotterdami recés zsiráf költözik majd be, amelyek az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének Veszélyeztetett Fajok Programja keretében érkeznek az osztrák fővárosba.

A bécsi állatkert három zsiráfja, Kimbar, Carla és Rita az átmeneti szállásukonFotó: Tiergarten Schönbrunn / Daniel Zupanc

A bécsi állatkert korábbi zsiráfjai, Kimbar, Carla és Rita egyelőre azon az átmeneti szálláson maradnak, ahova a felújítás idejére átköltöztették őket. Ennek oka, hogy a viszonylag idős, 24 éves zsiráfbikát, Kimbart, már nem akarják egy újabb szállítással és helyváltoztatással stresszelni. Élete alkonyán pedig társaságként vele marad eddigi csordája, Carla és Rita.

Az új zsiráfkifutó központja egy hatalmas, fényárban úszó télikert lesz, amelynek középső tartószerkezete a szavannák egy tipikus fájára, az ernyőakáciára hasonlít. A nyitható üvegtetőre egy 237 négyzetméteres napelemet telepítenek, ezzel állítják majd elő a szükséges áramot. A 434 négyzetméteres beltéri kifutóba egy akadálymentesen megközelíthető galériát is építettek, hogy a látogatók közvetlen közelről csodálhassák meg az állatokat.

Ez már az új zsiráfkifutó, a ZsiráfparkFotó: Tiergarten Schönbrunn / Daniel Zupanc

Az 1 170 négyzetméteres szabadtéri kifutóban lesz füves terület és homokos rész is a pihenéshez, valamint egy ágakkal teletűzdelt kőhalom, aminek az állatok nekidörgölőzhetnek. Az alternatív vakarófára azért van szükség, mert a zsiráfok imádnak vakarózni, ezt azonban hosszútávon egyetlen bokor sem élné túl - olvasható az állatkert közleményében.

A Zsiráfparknak elnevezett, a lakók igényeihez igazított új kifutó másik büszkesége egy speciálisan a zsiráfok orvosi ellátásához kialakított egészségügyi állomás, amellyel alig néhány állatkert rendelkezik csak Európában. A bizalmatlan, menekülésre hajlamos állatokon itt úgy végezhetik el az aktuális orvosi vizsgálatokat, pedikűrt vagy mérlegelést, hogy plusz stresszt okoznának a hosszúnyakúaknak.

A Zsiráfpark első lakói, Sofie és FleurFotó: Zoo Rotterdam / Rob Doolaard

A Zsiráfparkhoz tartozik majd az új Kelet-Afrika Ház is, ahol törpemongúzok, páncélosgyíkfélék, tokófélék és szarvasvarjak lesznek a zsiráfok szomszédai. Sőt, utóbbiakkal még a kifutójukat is megosztják majd.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Nézzen zsiráfokat a hosszúnyakúak világnapján! - 2017.06.21.
Kedvenc zsiráfos híreinkből szemléztünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek