Gyümölcstortát sütöttek gondozói az állatkert legidősebb gorillájának

Szombaton ünnepelte negyvenedik születésnapját a Fővárosi Állat- és Növénykert legidősebb gorillája. Lieselnek még tortát is sütöttek gondozói.

A születésnapi finomság piskótalapokból épült fel, a krémet gránátalmával, zabpehellyel és mézzel elkevert joghurtos túrókrémből készítették, a tetejére pedig különféle gyümölcsök, alma, őszibarack, eper, szőlő, banán, ananász és mangó kerültek. Gyertya helyett pár szál sóspálcikát szúrtak a tetejébe, amelyek végén egy-egy datolya díszelgett. Két szelet almából pedig a 40-es számot faragták ki. A torta mellett egyéb finomságokat és új játékokat is kapott Liesel, sőt, mindezekből a gorilla csapat többi tagja is részesült. Így elindulhatott a kollektív tojáskeresgélés, ugyanis a gondozók Húsvét alkalmából tojásokat is elrejtettek a gorillák és az orangutánok kifutójában.

Liesel gyümölcsös túrós tortájaFotó: Fővárosi Állatkert / Tóth Leticia

Liesel 1977. április 15-én született a Majna-Frankfurti Állatkertben, és tizenkét éves korában, 1989 tavaszán lett a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója. Negyven évével, ha nem is matuzsálemi, de meglehetősen idős állatnak számít. A természetben ilyen korú egyedek már ritkaságszámba mennek, állatkertekben viszont, ahol az állatok tovább élnek, a gorillák akár az ötven éves kort is megérhetik - olvasható a Fővárosi Állatkert közleményében.

Csak Tücsök és Samu idősebb nála

Liesel egyébként amellett, hogy az öt egyedet számláló budapesti gorilla csapat legidősebb tagja, éveinek számát tekintve az Állatkert összes többi lakójával összehasonlítva is dobogós helyezést ért el. A kertben élő kilencezer állat közül csupán az 1973-ban Budapesten született Tücsök nevű vízilóhölgy, valamint az 1950-es évek óta az Állatkertben látható csukaorrú aligátor, Samu idősebb nála.

Tekintélyes kora mellett Liesel anyaként is nagyon sikeresnek mondható. Budapestre érkezése óta három utódot hozott a világra, és sikeresen fel is nevelte őket. Dango 1992-ben, Gorka 1996-ban, Ebobo pedig 2000-ben született, napjainkban Sanghaj, Madrid, illetve Barcelona állatkertjeit lakják.

Az ünnepeltFotó: Fővárosi Állatkert / Tóth Leticia

A három sikeresen felnevelt utód azért is fontos, mert az állatkertek nemcsak a bemutatás, az ismeretterjesztés és az állatok jobb megismerése miatt tartanak gorillákat, hanem azért is, hogy összehangolt nemzetközi tenyészprogramok keretében történő szaporításuk révén hozzájáruljanak a megmentésükhöz is. A Budapesten is látható síkvidéki gorilla ugyanis kritikusan veszélyeztetett fajnak számít.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek