Séta közben simogathat tatut a Szegedi Vadasparkban

Nem először született matakó vagy más néven déli háromöves tatu a Szegedi Vadasparkban, amelyet – a nappali rejtőzködő életmódja miatt – eddig csak némi szerencsével láthattak meg a látogatók. Ahogy felcseperedtek ezek az álltok, elhagyták a vadasparkot és különböző európai állatkertbe kerültek. Most azonban úgy döntöttünk, hogy a legutóbb, 2016 október végén született kis tatut hozzászoktatjuk az emberi jelenléthez, hogy ne gömbölyödjön össze védekezésképpen, amikor megfogjuk. Sőt, a szelídsége révén akár meg is tudjuk sétáltatni, és eközben a látogatóink is találkozhatnak vele - olvasható a Szegedi Vadaspark közleményében.

Fotó: Szegedi Vadaspark


Így aztán a kis TankAri mostanra nemcsak, hogy nem fél, de kifejezetten bátor lett az emberek közelében. Miközben örömmel fedez fel minden újdonságot, legyen az akár csak egy ruhadarab is. Gondozói szerint különösen az erdei talajt szereti, pláne, ha azon még egy vakondtúrás is nő.

Az armadillók közül a háromöves tatuk azok, amelyek úgy tudnak összegömbölyödni, hogy egy apró rés sem marad a páncéllemezei között. Elsősorban rovarokkal, kisebb mértékben gyümölcsökkel táplálkoznak a dél-amerikai, többnyire fás szavannák által övezet füves és mocsaras élőhelyükön. Bár még gyakorinak számítanak, az élőhely vesztés és a vadászat következtében a létszámuk folyamatosan csökken a természetes élőhelyükön. Állatkertekben nem minősül gyakori fajnak, de nem számít a nagy ritkaságok közé sem: Európában jelenleg 46 állatkertben látható a matakó.

A Szegedi Vadaspark TankArijával a gondozók ígérete szerint mostantól a séták során a látogatók is találkozhatnak, és akár meg is simogathatják majd a páncélját.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek