Most megismerheti a fekete gólyák titkos életét

A fokozottan védett fekete gólyák megérkezése előtt megismerkedhet a madarak rejtett életmódjával, ha csatlakozik a Gemenci erdei, rendhagyó túrához március 11-én.

 

A kiránduláson a fekete gólyák táplálkozó területeinek sajátosságairól és fészkelési szokásairól is sok újat tudhat meg. A túra egy holtág partján kezdődik, majd egy kis kerülővel eljutnak a részvevők egy őshonos fafajokból álló, jellegzetes gemenci erdőfoltba, olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közleményében.

Készüljön fel arra is, hogy buja növényzet között, bujkálva kell megtalálni a fekete gólyák elrejtett, jellegzetes fészkét. Az is kiderül majd, hogy hogyan tud a fák között repülni ez a nagyobb testű madár.

A képen nem Tóbiás szerepelFotó: Wikipedia, Merlin



Tóbiás, a Bogyiszló környékén meggyűrűzött fekete gólya az idén rekordgyorsasággal érkezett meg a Gemenci erdőbe Afrikából. Érkezése után azonnal elindították a folyamatosan üzemelő webkamerákat, hogy bárki nyomon követhesse interneten

ezeknek a fokozottan védett madaraknak az életét. Tóbiás egyébként 2013-óta erre a bekamerázott fészekre érkezik meg, ami azt jelenti, hogy a születési helyétől, tehát attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, körülbelül 5 kilométer távolságra fészkel.

Hazánkban a legtöbb fekete gólyapár a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig. A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci erdőbe. Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

A túra helyszíne: Csertai betonút (az 55.sz. főúton Baja irányába haladva Pörböly és Baja között az egyetlen letérő balra)Időpont: 10.00 óraTúra hossza, időtartama: 6 km, 3-4 óraRészvételi díj: 500 Ft/fő

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek