Újra lesz elefántbébi a Budapesti Állatkertben

Újra lesz elefántbébi a Budapesti Állatkertben

Különleges tortával köszöntötték a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai Ashát, a negyedik születésnapját ünneplő elefántborjút. Egyben bejelentették azt is, hogy Ashának hamarosan kistestvére fog születni. A következő kiselefánt a számítások szerint várhatóan késő ősszel jöhet a világra.

Február 14-én, kedden délben köszöntötték fel Ashát, a 2013-ban született elefántborjút, aki épp Bálint-napján töltötte be negyedik életévét. Az ünnepelt – ahogyan az egy születésnaphoz illik – tortát és egy új játékot is kapott.

A köszöntéssel egy időben hozta nyilvánosságra az Állatkert, hogy Ashának még az idei évben kistestvére fog születni. Ismét vemhes ugyanis Angele, az anyaállat. A magzat jelenleg 40-50 centiméteres lehet. Az elefántoknál a vemhesség nagyjából 22 hónapnyi időt vesz igénybe, így a kicsi világra jövetelére késő ősszel lehet számítani.

A szülinaposFotó: Máthé Zoltán / MTI

A Fővárosi Állat- és Növénykert másfél évszázados története során eddig összesen hat alkalommal sikerült az ázsiai elefántok eredményes szaporítása, 1930-ban, 1932-ben, 1941-ben, 1956-ban, 1961-ben és 2013-ban. Angele és Assam, a két jelenlegi tenyészállat kapcsolata tenyésztési szempontból már eddig is eredményesnek mondható, és remény van arra, hogy a jövőben is rendszeresen lehet majd számítani újabb elefántborjak születésére.

Az elefántok állatkerti tartása több szempontból is fontos. Bemutatásuk egyrészt oktatási, ismeretterjesztő szempontból bír jelentőséggel. Másfelől az ázsiai elefánt veszélyeztetett fajnak számít, és az állatkertek tevékeny szerepet tudnak vállalni a faj védelmében. Ehhez az állatkerti szaporítás is hozzájárulhat, de még ennél is nagyobb a jelentősége az állatkerti kutatásokból származó eredményeknek, amelyek a vadonbeli állományok védelmében is felhasználhatók. Ilyenek például az elefántok egyes vírusos megbetegedéseinek gyógyításával kapcsolatos kutatások, a kis létszámú, egymástól elszigetelt népességek fenntartására vonatkozó tapasztalatok, vagy éppen a mesterséges termékenyítés módszereinek kidolgozására irányuló erőfeszítések – írja közleményében a budapesti állatkert.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek