Nincs ma árnyéka a medvének! Hamar vége lesz a télnek?

Nincs ma árnyéka a medvének! Hamar vége lesz a télnek?

Február másodika jeles napnak számít a népi időjóslásban. A régiek megfigyelése szerint ugyanis e nap időjárásából következtetni lehet a tél hosszára. Ráadásul a hagyomány ezt a medvék előbújásával is összekapcsolja, így elvileg azt kell figyelni, hogy van-e árnyéka a medvének ezen a napon.

Tibor tudja, hogyan pózoljon a fotósoknak Fotó: Kovács Attila / MTIForrás: Travelo

 A Fővárosi Állat- és Növénykertben évtizedek óta figyelik, hogy van-e ilyenkor árnyéka a medvéknek, sőt, az utóbbi kilenc évben, az ilyenkor megrendezésre kerülő Mackófesztivál keretében külön programként szervezik meg a medveárnyék-észlelést.

Hiába kereste, nem látta meg az árnyékát
Fotó: Kovács Attila / MTI
Forrás: Travelo

 Az idei medveárnyék-észlelésre február 2-án délelőtt került sor. A meghirdetett eseményen kíváncsi gyereksereg figyelte, mi fog történni. Tibort és Romulust, a két kamcsatkai barnamedvét végül 11 órakor engedték ki a sziklabarlangból a kifutóba. A borús idő miatt azonban jól láthatóan kirajzolódó árnyékuk egyáltalán nem volt, így a medveárnyék-észlelés azzal az eredménnyel zárult, hogy a medvék nem látták meg az árnyékukat – tudtuk meg egyenesen az Állatkertből. A népi megfigyelések szerint ez arra utal, hogy a tél már nem tart sokáig, és hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás.

A hosszú távra szóló előrejelzésekben persze még a modern meteorológia eredményeinek felhasználásával is igen sok a bizonytalanság. A Fővárosi Állat- és Növénykert tapasztalatai szerint egyébként a medvék árnyékára alapozott időjóslás alig több, mint az esetek felében válik be. Vagyis az eredmény nem sokkal jobb, mint ha például érme feldobásával próbálnánk megtippelni, hogy rövid vagy hosszú télre kell-e számítanunk.

Tibort egyáltalán nem hozta zavarba a szokottnál nagyobb tömeg a kifutója előtt Fotó: Kovács Attila / MTIForrás: Travelo

 Mint korábban is megírtuk, február 2-től 5-ig, azaz csütörtöktől vasárnapig Mackófesztivált tartanak az Állatkertben. A rendezvényen változatos programokkal, látványetetésekkel, állatbemutatókkal, arcfestéssel, kézműves foglalkozással, méhészeti bemutatóval és mézkóstolóval, illetve zenés családi műsorokkal várják a nagyközönséget. A 14 éven aluli gyermekek pedig a fesztivál ideje alatt díjmentesen látogathatják az Állatkertet, feltéve, hogy brummogva érkeznek a főbejárathoz.

Neki valószínűleg teljesen mindegy, süt-e ma a nap. Nekünk nem Fotó: Kovács Attila / MTIForrás: Travelo
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek