Noé is megirigyelné: szingapúri állatkert

Szingapúrból jelentjük: a város nem csupán a shoppingolók paradicsoma, hanem sok száz állatfajtáé is. A világ egyik leghíresebb állatkertjében, a Singapore Zoo-ban jártunk, ahol akár együtt is reggelizhetünk az orángutánokkal.

Egy ilyen, az állatkertet a vadrezervátumokkal ötvöző műfaj kifejezetten barátságosnak és élhetőnek tűnik. Az átlagos állatkertekhez képest a Singapore Zoo-ban sokkal jobb körülmények között élnek az állatok, ugyanis ketrecek helyett az eredeti életterükre emlékeztető, tágas kifutókat építettek nekik.

Majdnem tízezer kilométert kell utazni Budapestről a Singapore Zoo-ig – így valószínűleg nem az elsődleges ok egy szingapúri utazásra az állatkert, de kiterjedése és a gazdag programkínálata miatt érdemes minimum fél napot betervezni erre a látványosságra! A fél napot ráadásul éjszakára is beoszthatjuk: Szingapúrban találjuk ugyanis a világ első éjszakai állatkertjét. (Ezt az élményt mi most sajnos kénytelenek voltunk kihagyni, de ha visszatérünk, mindenképp ki szeretnénk próbálni.)

A város egyik sajátossága, hogy egyszerre kiépített - kitűnő infrastruktúrával, felhőkarcolókkal és a világ egyik legforgalmasabb kikötőjével rendelkezik -, ugyanakkor tele van zölddel. Sok ezekből betelepített növény ugyan, de ez nem von le a látványból. Különösen igaz ez a Gardens by the Bay műfáira.

Már a sok egymást követő évben is a világ legjobbjának kikiáltott repterén, a Changin is vízesés, zöld szigeteken élő növények, orchidea- és pillangókertek fogadnak. Természet és ember különös szimbiózisának lehetünk tanúi Szingapúrban. A kis területre koncentrálódó több mint ötmilliós embertömeg gyakorlatilag felemésztette a fantasztikus helyi élővilágot. Ez a felismerés viszont sürgősen tudatos városépítést és progresszív gondolkodásmódot hozott magával: mára az egyik legfőbb elvük a környezettudatosság, beleértve a zöldek folyamatos, nagy arányú telepítését.

Szingapúri látkép – adnak a zöldre Galéria: Noé is megirigyelné: szingapúri állatkertFotó: Northfoto

De nemcsak növényeket, hanem állatokat is hoztak a metropoliszba: a turizmusra kellőképpen berendezkedett városban az állatkert és a speciális szafarik az utazók legkedveltebb programjaihoz tartoznak.

A világ legújabb óriásgépével Szingapúrba

A világ legújabb óriásgépével, a Qatar Airways díjnyertes légitársaság kötelékébe tartozó Airbus A350-esen csupán egy átszállással, Dohán keresztül Szingapúrba repülhet. Részletek és további desztinációk itt.

Szingapúri állatkert: élni és élni hagyni

A szabályozottságáról híres-hírhedt városnak természetesen az állatkertjében is minden jól szervezett. Olyan mókás momentumok jelzik, hogy a szingapúriak mindenre gondolnak, és mindenre előszeretettel figyelmeztetnek, mint például a kenguru-átkelőhelyeket jelző táblák. (Ezek mindössze arra hívják fel a figyelmünket, hogy lehet, hogy át fog kelni ott egy kenguru.)

Az orángutánok szabadon vannak Galéria: Noé is megirigyelné: szingapúri állatkertFotó: Then Chih Wey Xinhua / eyevine / Northfoto

Szingapúr állatkertjének szembetűnő törekvése, hogy az állatokat nem ketrecek mögött tartják és úgy mutogatják, hanem igyekeznek a lehető legtermészetesebb módon nyújtani otthont számukra. Az olyan fajtákat, amelyek nem jelentenek komolyabb veszélyt – mint például a struccok és emuk –, csak egy kis fakerítéssel választják el az állatkert vendégeitől. (Persze hergelni nem kell őket, jókorát tudnak csípni!) A veszélyes fajtákat azonban vizes árkokkal, üvegfalakkal tartják távol a látogatóktól.

Gyönyörűség: fehér bengáli tigris Galéria: Noé is megirigyelné: szingapúri állatkertFotó: Northfoto

Az állatkertnek jelenleg nagyjából 2800 lakója van. A leghíresebbek közé tartozik a különleges, fehér színű trió: a fehér bengáli tigris, a fehér orrszarvú és jegesmedve. Itteni hármasuk mára jelképpé vált.

A fehér bengáli tigris elképesztően látványos és nemes állat: a szeme kék, az orra rózsaszín, csíkjai barnák és feketék. Ez a bengáli tigris egy létező alfajtája, nem albínó, viszont a dzsungelben igencsak feltűnő színe miatt a túlélési esélyei jóval alacsonyabbak, mint a vöröseknek.

Travelo tipp:

Csak a fehér bengáli tigrisekért nem kell ilyen messzire utaznia, hiszen 2015 óta a nyíregyházi állatkertben is él két fiatal példány.

A Singapore Zoo-ban kisebb majmokkal, sőt – elsőre meglepő, de – orángutánokkal is testközelből találkozhatunk. Előbbiekkel le is pacsizhatunk, ha épp nem hagynak faképnél minket. Utóbbiakkal persze csak a gondozóik jelenlétében, szervezett formában barátkozhatunk. Erre találta ki az állatkert a közös reggeliket, ahol – ha nem is egy asztalnál, csak egy térben – együtt ehetünk az orángutánokkal. Ők a gondozóiktól kapják a finom falatokat, és közben sorba állhatunk közös fényképet készíteni velük. Mi pedig egy svédasztalról válogathatunk a helyi tradicionális reggeli fogások és kontinentális reggelik között.

Madárország: Jurong Madárpark

A Jurong Madárparkot nem Jurong szigetén, hanem Szingapúr szigetének dél-keleti felén találjuk. A park egy önálló, kizárólag madaraknak szentelt létesítmény, olyan környezetben sétálhatunk itt, mintha egy Indiana Jones filmben járnánk. A dzsungel adott, a trópusi esőerdei fák, vízesések, liánok, hatalmas papagájok és kakaduk látványa és cserregése a kalandfilmeket idézi. Persze nem Szingapúrban járnánk, ha nem hoztak volna létre itt is valamit, ami egyszerre természetes és művi, ráadásul világrekorder: itt találjuk a Föld legnagyobb mesterséges vízesését. (A szingapúriak rekordállítási mániájuknak saját honlapot is szenteltek.)

Különleges felvétel: pelikán a Jurong Parkban étkezés közben Galéria: Noé is megirigyelné: szingapúri állatkertFotó: Nikhil Rasiwasia/Solent News Photo Agency / Northfoto

Tipikus szingapúri látvány: a Jurong Parkba ultramodern függővasúton érkezünk, hogy aztán esőerdei csapásokon, zöldellő pázsitos részeken, madárleső tornyokban és függőhidakon masírozva fedezhessünk fel a parkban élő mintegy 380 madárfajból annyit, amennyire az időnkből futja – és persze amennyi meg akarja nekünk mutatni magát.

A Jurong park jelenlegi madárpopulációja kb. ötezerre tehető, köztük igazi fajtakülönlegességekkel is találkozhatunk az óriástukántól a flamingókon át a ritka baglyokig. A létesítmény egyik büszkesége az 1600 négyzetméteren elterülő pingvinpark, szigorúan védett fajtákkal. A madárpark egy egész napra is tökéletes kikapcsolódás lehet.

Singapore Zoo belépőjegyárak

Szingapúri Állatkert: felnőtteknek 33 szingapúri dollár (kb. 6900 Ft), gyerekeknek 22 szingapúri dollár (kb. 4600 Ft)
Éjszakai állatkert: felnőtteknek 45 szingapúri dollár (kb. 9400 Ft), gyerekeknek 30 szingapúri dollár (kb. 6200 Ft)
Jurong Madárpark: felnőtteknek 29 szingapúri dollár (kb. 6000 Ft), gyerekeknek 19 szingapúri dollár (kb. 4000 Ft)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek