Finn szakállas bagoly érkezett Szegedre

Finn szakállas bagoly érkezett Szegedre

Három éve érkezett az első testvérpár egy svájci állatkertből a Szegedi Vadasparkba, de azért, hogy összeállhasson egy szaporodó pár is, végül Finnországban találtak egy nőstényt, amelyet elhozhattak. A Helsinki Állatkertből érkezett fiatal tojó a karantén lejárta után, most költözött össze a jövendőbelijével a nagy bagolyröpdében - olvasható a vadaspark oldalán.

Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark

 Az Eurázsia és Észak-Amerika tajgáin honos szakállas bagoly nemcsak testméretével, de különleges arcával is feltűnést kelt. Elsősorban olyan erdőket kedvel, ahol a közelben nyíltabb területek is találhatók, de a vadászatban az éles hallása és látása segíti. Magas fákon vagy póznákon ülve les, majd onnan csap le áldozatára. Még a 60 centiméteres hó alatt mozgó pockot is képes kifülelni, majd helyzetének pontos meghatározása után azt elkapni. Főleg kisemlősökre, azon belül is rágcsálókra vadászik, csak időnként zsákmányol madarat. Bár jelenleg nem veszélyeztetett faj, a megfigyelések szerint a globális felmelegedéssel járó környezetváltozás – ahogy a többi északi fajt is – hátrányosan érinti.

Fülei nincsenek, viszont arca a testméretéhez viszonyítva nagy, a szeme körüli koncentrikus körök teszik némileg emberszerűvé a tekintetét - ezért és az apró sárga szemei miatt az észak fantomjának is nevezik. Persze arról, hogy mennyire nem ijesztőek ezek a szakállas baglyok, a látogatók saját szemükkel is meggyőződhetnek a Szegedi Vadaspark medvebemutató szomszédságában álló röpdéjében.

Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek