Elpusztult a budapesti állatkert egyik sztárja: Vobara, a koala

Elpusztult a budapesti állatkert egyik sztárja: Vobara, a koala

"Szomorú hírt kell tudatnunk minden barátunkkal. Kedvencünket, Vobarát, a két koala egyikét szerda reggelre elveszítettük. Vobara minden különösebb előzmény nélkül került válságos állapotba, s erőfeszítéseink ellenére sem sikerült életben tartani" – írja honlapján a Budapesti Állat- és Növénykert.

Vobara néhány nappal ezelőtt került válságos állapotba, anélkül, hogy ennek bármilyen különösebb előzménye lett volna. A gondozók és az állatorvosok napokon át küzdöttek az állat életéért. Sőt, nemzetközi konzíliumot is tartottak több európai és ausztrál társintézmény bevonásával. Ám erőfeszítéseik dacára sem sikerült Vobarát életben tartani.

Vobara :(Fotó: Zoobudapest.com

Az állat pusztulása után haladéktalanul elvégezték a boncolást is, amelyből kiderült, hogy a halál közvetlen oka a tápcsatorna jelentős részére kiterjedő, hirtelen kialakult bélgyulladás, illetve bélcsavarodás volt, amely végül a keringés összeomlásához vezetett.

Az a néhány állatkert, ahol koalákat tartanak, előzetes akkreditáció alapján került kiválasztásra, és mindenütt ugyanazokat a nagyon szigorú szabályokat alkalmazzák az állatok tartásával, takarmányozásával kapcsolatban. Eleve csak olyan állatkertbe kerülhet koala, amely korábbi eredményeivel ezt kiérdemelte, továbbá már előzetesen gondoskodott a koalák számára előírt tartási, takarmányozási feltételek teljesítéséről. Nincs ez másként a budapesti állatkertesetében sem, ahol szakembereink ugyancsak a szigorú nemzetközi sztenderdek szerint járnak el. Az állatorvosok és a koalákhoz beosztott gondozók pedig már az állatok érkezése előtt speciális nemzetközi képzés keretében sajátították el a koalákról gondoskodás fortélyait. A közös szabályok mellett a koalatartó állatkertek az állategészségügyi tapasztalatokat is megosztják egymással. Ez alapján tudható, hogy a Vobaránál jelentkező kórkép sajnos nem ismeretlen a koalák körében, több más állatkertben is előfordult már hasonló eset.

Egyébként, a budapesti állatkert látogatói Vobara pusztulásával sem maradnak koala nélkül. A másik hím állatot, Nur-Nuru-Bint továbbra is láthatja a nagyközönség. Megtekintésére a legjobb lehetőség minden nap kora délután, 13 órakor kínálkozik, ekkor kapja meg a friss eukaliptusz lombot, illetve az állat szokásos napi mérlegelését is ilyenkor végzik el a gondozók. A testsúly rendszeres, naponkénti ellenőrzése is a nemzetközi gyakorlat része, ám nemcsak a koalák egészségvédelme szempontjából fontos, hanem a közönség számára is érdekes látnivaló.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek