14 vadlovat reptettek a Hortobágyról Oroszországba

14 vadlovat reptettek a Hortobágyról Oroszországba.

A Hortobágyi Nemzeti Park eddigi legnagyobb vadlószállítási projektjét bonyolította le a hétvégén, mely keretében 14 vadlovat szállítottak Oroszországba, olvasható a park közleményében.

Az európai Przewalski ló tenyésztési program keretében a vadlovakat Orenburg mellé vitték, ahol mintegy háromezer hektár kiterjedésű vadlórezervátumot hoznak létre. A hatalmas területen elterülő speciális rendeltetésű védett területet hivatalosan 2015-ben nyitották meg, és mindeddig csupán hat vadlónak adott otthont, melyek Franciaországból érkeztek. Ahhoz, hogy egy egészséges vadlóközösség alakulhasson ki, ennél jóval több állatra van szükség. Az előzetes felmérések alapján, egyedül a Hortobágyi Nemzeti Park lóállományában találtak elegendő számban olyan egyedet, melyek a szigorú követelményeknek megfeleltek.

Fotó: HNPI archívum

Kristin Brabender, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság projektkoordinátora elmondta: "A kiválasztás során fontos elvárás volt, hogy a lovak genetikai szempontból alkalmasak legyenek a már Orenburgban élő állomány fejlesztésére, a kancák ne legyenek vemhesek, de életkoruk legalább két év legyen, a csődörök közt legyen legalább két idősebb egyed, aki már háremcsődörként is megállja a helyét, és valamennyi egyed egészséges, küllemében tipikus vadló legyen."

Ahhoz, hogy a lovak már szállítás előtt összeszokjanak, előzőleg külön karanténban kellett tartani egy háremcsoportot, és külön egy csődörcsoportot. A nem hétköznapi feladatnak számító vadlóbefogást egy tíz főből álló szakmai csoport végezte. A lovakat lövedékek segítségével elkábították, majd egy-egy mikrochipet kaptak, és az állatorvosi vizsgálatokhoz különböző mintákat vettek belőlük. Megmérték a lovak marmagasságát, súlyát, vizsgálatokat végeztek a fogak és a paták állapotára vonatkozóan, paraziták ellen kezelték őket, majd DNS mintát vettek.

A kiválasztott lovakat a Horse Trans Cargo kamionjai szállították Budapestre a Liszt Ferenc repülőtérre, ahonnan külön repülőgéppel utaztak az új élőhelyükre. A nemrégiben még Hortobágyon legelt vadlovak vasárnap délután már birtokba vették új orenburgi kifutójukat, ahol majd az első oroszországi telüket töltik. Amint az idő kitavaszodik, összeengedik őket a Franciaországból származó vadlovakkal, és elfoglalhatják új otthonukat, az orenburgi vadlórezervátumot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek