Több mint 2 méteres tigriscápa érkezett Nyíregyházára

Homoki tigriscápa érkezett szerdán a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumába. Kinőtte ugyanis a varsói állatkert akváriumát.

A több mint két méter hosszú, ötéves hím kinőtte a korábban otthonául szolgáló varsói állatkert akváriumát, ezért a lengyel szakemberek szerettek volna minél előbb egy nagyobb helyet biztosítani számára - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője, szóvivője az MTI-vel. 

Speciális szerkezettel emelték ki a varsói akváriumából a cápát
Galéria: Homoki tigriscápa érkezett a Nyíregyházi Állatparkba
Fotó: Balázs Attila / MTI

Elmondta, a Nyíregyházi Állatpark munkatársai éltek a felajánlott lehetőséggel, mivel így párt találhattak a parkban élő nőstény tigriscápájuknak. Az állat kiemelését azonban nem vállalták a lengyel kollégák, emiatt az áthelyezés sokáig elhúzódott. A magyar szakemberek végül egy általuk korábban kifejlesztett egyszerű, de praktikus szerkezettel emelték ki a cápát a varsói akváriumából.

A lengyel fővárostól Nyíregyházáig tartó 48 órás útra egy speciális szállítótartályt is készítettek, amiben a víz változó paramétereit folyamatosan ellenőrizni és szabályozni tudták. A lengyel állatpark négy ománi tehénorrú ráját (Rhinoptera jayakari) kapott cserébe.

A homoki tigriscápa a mérsékelt, illetve a szubtrópusi tengerek partokhoz közeli vizeiben, kétszáz méter mélységig honos. A hímek átlagos testhossza 2,2-2,5 méter, a nőstények mérete elérheti a 3,2 méteres hosszúságot is. Tápláléka halakból, lábasfejűekből áll, de az emberre is veszélyt jelent.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek