Májuska és Szépfiú első randija: nőstény leopárd érkezett a debreceni állatkertbe

  Májuska és Szépfiú első randija: nőstény leopárd érkezett a debreceni állatkertbe

  Észak-kínai nőstény leopárd érkezett a debreceni állatkertbe, ahol csütörtökön összeengedték az állatot új párjával, írja az MTI. Az észak-kínai leopárd az élőhelyvesztés, az illegális kereskedelem és a vadászat miatt a kipusztulás szélére sodródott – mondta Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: természetes élőhelyén ötszáz alá csökkent az egyedszáma, az európai állomány pedig mindössze 39 egyedből áll.

  Ő itt Májuska, személyesenCzegledi Zsolt / MTI

   A debreceni park, egyedüliként a magyar állatkertek közül évek óta hozzájárul a faj fennmaradásához, hiszen az Európai Fajmegmentő Program keretében az elmúlt 13 évben négy utód is a város állatkertjében született – tette hozzá a szakember.

  A fiatal, Májuska névre keresztelt négyéves nőstény a berlini állatkertből érkezett augusztus végén, és az ilyenkor szokásos protokoll szerint most jött el az ideje, hogy összeengedjék párjával, Szépfiúval.

  A két állat első találkozása nem volt látványos, hiszen a kamerák és a fényképezőgépek helyett mindketten a belső kifutót választották, egyikőjük sem akart onnan kijönni, sőt leginkább saját kifutójukban várakoztak. Nagy Gergely Sándor ennek ellenére reméli, hogy az ismerkedés zökkenőmentes lesz, a két állat elfogadja egymást.

  "Ez egy lassú folyamat, hiszen a leopárdok a természetes élőhelyükön magányosak, csak a párzási időszakban keresik egymás társaságát. Szépfiú előző párja könnyen alkalmazkodott a kifutóhoz, bízunk benne, hogy Májuska is alkalmas lesz a párkapcsolatra" – fogalmazott az ügyvezető, aki hozzátette: amennyiben Szépfiú és Májuska hajlandó a közös együttélésre, akkor az ország egyedüli tenyészpárjaként segíthetik az észak-kínai leopárdok fennmaradását.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!