Az Állatkertbe kerülnek a Feneketlen-tó veszélyes teknősei

Eltávolítják a Feneketlen-tóból, majd a Fővárosi Állat- és Növénykertben helyezik el a tóban elterjedt, nem őshonos teknősöket.

A tó üzemeltetője, a FŐKERT Nonprofit Zrt. a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályával együttműködésben végzi az állatok kifogását, számolt be az MTI.

Vörösfülű ékszerteknősFotó: Paata Vardanashvili - Wikipedia

A szakosztály Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Programja keretében gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a főként megunt háziállatként kikerülő, nem őshonos teknősök közül a vörös- és sárgafülű ékszerteknősök áttelelnek és néhol szaporodnak is a magyarországi vizekben.

Halpern Bálint, a projekt vezetője az MTI-nek elmondta, már kihelyezték a teknősök elfogására szolgáló csapdákat, amelyeket időről időre ellenőriznek. Emellett megpróbálják csónakokból is kifogni a vízben úszó állatokat.

Ezek a fajok a Kárpát-medence egyetlen őshonos teknősének, a mocsári teknősnek táplálék- és napozóhely-konkurenseiként jelentősen rontják azok életfeltételeit, ráadásul egzotikus parazitáik és kórokozóik terjesztésével veszélyeztethetik nemcsak a mocsári teknősöket, hanem más őshonos vízi élőlényeket is.

A szakemberek a kifogott teknősöket regisztrálják, továbbá a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosi csapatának közreműködésével felmérik az állatok általános egészségügyi állapotát, különös figyelmet szentelve a paraziták és kórokozók kimutatására.

A vizsgálaton átesett teknősök az állatkert karanténállomására kerülnek, ahonnan a szükséges karanténidőszak leteltét követően az egészséges példányok a Nagy-tóba kerülnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek