Trópusi kismalacok születtek a városligeti állatkertben

Ismét szaporodtak a kritikusan veszélyeztetett cebui disznók a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A hazai állatkertek közül csak Budapesten látható ritka trópusi sertésféléknél ezúttal három aranyos kismalac született.

Három kismalac cseperedik a cebui disznóknál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az apróságok június 24-én születtek, és most már a nagyközönség is láthatja őket. A malacok nevelésében Buana, az anyaállat mellett Bulan, a kan is részt vesz, sőt, a tavaly született fiatalok is barátságosan fogadták kistestvéreiket - olvasható az állatkert közleményében.

Fotó: Zoobudapest.com / Bagosi Zoltán

A kritikusan veszélyeztetett cebui disznók tartásával a tavalyi évben kezdett el foglalkozni a Fővárosi Állat- és Növénykert, előtte soha egyetlen magyarországi állatkertben sem mutatták be ezt az állatfajt. Budapesten a cél kezdettől fogva az volt, hogy a ritka trópusi sertésféle bemutatásával a közönség képet kapjon a vadon élő disznófajok sokféleségéről, illetve az állatok szaporítása is szerepelt a célkitűzések között. A természetben ugyanis egyre ritkábban előforduló állatfajnak számít.

A fiatal tenyészpár, Buana és Bulan már a tavalyi évben megörvendeztette az állatbarátokat két kismalaccal. A november 16-án született utódok azóta egészséges süldővé fejlődtek. Így a két felnőtt állattal, a tavalyi két fiatallal, illetve a most kéthetes kismalacokkal együtt összesen hét cebui disznót láthat a közönség a Mérgesház melletti kifutóban.

A cebui disznó a Fülöp-szigeteken őshonos trópusi sertésféle. A névadó Ceburól időközben már kipusztult, de a szomszédos szigeteken (Negros, Panay) még élnek vadon élő állományai. Termetére nézve a hazai vaddisznóknál lényegesen kisebb, a kanok testtömege 35-40 kg, a kocáké 20-35 kg szokott lenni, és marmagasságuk is ritkán haladja meg a 60 cm-t. A nőstények 118 napnyi vemhesség után hozzák világra utódaikat, egy-egy alomban rendszerint 2-3, ritkán 5 malac szokott lenni. A fiatalok 2-3 éves korukban válnak ivaréretté, élettartamuk pedig akár 18 év is lehet.

A fővárosi állatkertben a gondozók rendszeresek tréningeznek a malacokkal. Ennek célja egyrészt, hogy programot, elfoglaltságot adjanak az állatoknak, amely egyébként a közönség számára is érdekesség. Másrészt az is a célja, hogy az állatokkal olyan kapcsolatot alakítsanak ki, amely a napi munkát, az állatorvosi vizsgálatokat, és az egyszerűbb beavatkozások kivitelezését is jelentősen megkönnyíti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek