Ez a vörös vari most a Veszprémi Állatkert legcukibb lakója

Ez a vörös vari most a Veszprémi Állatkert legcukibb lakója

A Veszprémi Állatkert vörös vari tenyészpárja, Pákó és Frutti a nemzetközi fajmegmentési program keretein belül érkezett Veszprémbe. Rendszeresen születnek utódaik, 2015-ben egy ikerpár jött a világra, május elején pedig egy hím vörös vari született, amely már most olyan ügyesen mozog a fák ágain, mint a felnőttek - írja közleményében az állatkert.

Fotó: Veszprémi Állatkert

 A szülők nagy tapasztalattal és hozzáértéssel gondozzák kicsinyüket, akiknek számos felnevelt utódai közül többen is ma már más állatkertek állományát bővítik. A májusban született kis varit hamarosan az Állatkert Fejes-völgyi területén lévő külső kifutóban nézhetik meg a látogatók.

A vörös varik Madagaszkár szigetének lakói, jellegzetes rozsdavörös szőr borítja testük nagy részét, míg arcuk, végtagjuk, hasuk és farkuk fekete, fejük hátsó részén pedig fehér folt található. Kisebb-nagyobb családokban élnek, melyekben a vezető szerepet a legmagasabb rangú nőstény tölti be. Főként gyümölcsökkel, nektárral és pollennel táplálkoznak, táplálkozási szokásaik miatt fontos szerepet játszanak számos keményfa-fajta beporzásában. Kedvenc nappali időtöltésük a pihenés és a napozás. Illatanyagokkal és különféle hangokkal kommunikálnak, üvöltésük messzire elhallatszik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek