Egy apró sátánmajom SóstóZoo legszelidebb lakója

  Egy apró sátánmajom SóstóZoo legszelidebb lakója.

  A sátánmajom tenyészpár 2013-ban, az Európai Fajmegőrzési Program keretében került Nyíregyházára. Első utódjuk 2014-ben született, és most 2 év után ismét bővült a család. Egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között: a kifejlett hímek alapszíne fekete, csak az arcszőrzetük fehér, míg a nőstények barnásszürke színűek. Félelmet keltő nevüket szokatlan külsejükről kapták: az ivarérett hím olyan, mintha maszkot viselne - írja közleményében a SóstóZoo. 

  Fotó: SóstóZoo

  A június elején született kölyök jelenleg anyja hasába vagy combjába kapaszkodik, és anyatejjel táplálkozik. Az ivarát egyelőre nem tudják a gondozók, de amint elkezd nőni erőteljesebben a fejszőrzete, kiderül, hogy hím vagy nőstény állatról van-e szó. A fehérarcú sátánmajmok más néven sakik, a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakói, főleg gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkoznak. A párok hosszú távú monogám kapcsolatban élnek, hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet.

  Tömegük 1,5-2 kilogramm, dús szőrű farkuk pedig hosszabb, mint 30-40 centiméteres testük. Bár farkuk fogódzkodásra nem alkalmas, a fák ágai között nagyon ügyesen közlekednek, és mivel akár 10 méteres ugrásokra is képesek, a bennszülöttek repülő majmoknak is nevezik őket.

  Fotó: SóstóZoo
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!