Bébibumm az állatkertekben: szibériai kistigrisek és fekete lóantilop

A veszprémi állatkertben két szibériai tigris, a Nyíregyházi Állatparkban pedig fekete lóantilop született.

 

A két tigris május végén látta meg a napvilágot. Az anyaállat, Kátya, akinek ők az első kölykei, nagy odafigyeléssel gondozza a fiatal ragadozókat, mondta el az MTI-nek Török László, Veszprémi Állatkert igazgatója.

A kistigrisek három hónapos korukig csupán anyatejjel táplálkoznak. A szemük a második héten nyílik ki, addig az anyaállat közelében töltik napjaikat. Szása, az apaállat 7 évvel ezelőtt, pár hetes korában érkezett a veszprémi állatkertbe, mára mintegy 200 kilóssá növekedett. kb. másfél hónap múlva kezdődik meg a két kistigris kiszoktatása a kifutóba, majd ezt követően látogathatják is a két különböző nemű fiatal nagymacskát.

A Nyíregyházi Állatparkban 260 napnyi vemhesség után világra jött borjú eleinte világosbarna, majd 2-3 hónap elteltével kezd sötétbarna bundát növeszteni. Az 1 hónapos gida jelenleg anyjával egy elkülönített helyen cseperedik, de ahogy megerősödik , az Afrika élővilágát bemutató Tarzan ösvényen fog csatlakozni a Grevy-zebrákból, Rotschild-zsiráfokból, szitatungákból, oryx antilopokból és nagy kudukból álló csordához, olvasható az állatpark közleményében.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark


A lóantilop Közép- és Dél-Afrika ligetes szavannáin, kisebb csordákban él, amelyek tehenekből és fiatal borjaikból, valamint egy domináns bikából áll. Sok hím ürülékkel és patakaparásokkal kijelölt territóriumot tart fenn a különösen jó legelőkön, hogy odavonzza a szabad nőstényeket. A terület gazdája a többi bikát is hagyja legelni birtokán, amíg alávetett módjára viselkednek, és nem mutatnak érdeklődést a nőstények iránt. Ellenkező esetben küzdelemre kerül sor, amely ritkán vezet komoly sérülésekhez.

Elsősorban az alacsonyabb fűfélék leveleit fogyasztják. A száraz időszak kezdetével 100 fős, vagy nagyobb csordákba verődnek, táplálékban és vízben gazdag vidékre vándorolnak, az esős időszakban kisebb csoportokra oszlanak.

A szaporodási időszakban a hímek megvívnak egymással a csorda fölötti uralomért: letérdelnek és szarvaikat teljes erőből egymásnak szorítják.

A fekete lóantilop (Hippotragus niger) az egyik legimpozánsabb megjelenésű antilopfaj. Fejük fekete-fehér rajzolatos, felálló nyaksörényük és bojtos farkuk van. Robosztus testfelépítésű állatok, a hímek átlagosan 250kg míg a nőstények 220kg-os testtömegűek. Hároméves korukig a bikák és a tehenek szinte teljesen egyformák, mély vörösesbarna szőrzetűek. Ivarérett korban azonban a hímek megfeketednek, és szarvuk is hatalmasra nő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek