Szumátrai elefántbébi született Indonéziában

Szumátrai elefántbébi született Indonéziában

A súlyosan veszélyeztetett szumátrai elefántok egy példánya harmadik kicsinyének adott életét egy indonéziai nemzeti parkban. A Lisa nevű anyaállat helyi idő szerint szerda hajnalban hozta világra 119 kilogrammos kislányát a szumátrai Riau tartományban lévő Tesso Nilo Nemzeti Parkban, írja az MTI.

 

Szumátrai elefánt a dzsakartai állatkertbenFotó: Midori / Wikipedia

"A kölyök egészséges és nem mozdul az anyja mellől" - írta közleményében az indonéz környezet- és erdőügyi minisztérium, hozzátéve, hogy a jövevény az ország biológiai sokféleségét gyarapítja, ezért fontos, hogy nagyon vigyázzanak rá.

Az elefántbébi érkezése különösen nagy örömhír, mivel még egy hónap sem telt el azóta, hogy a nyugat-jávai Bandung egyik állatkertjében elpusztult egy 34 éves szumátrai elefánt. A Yani nevű nőstény tetemén horzsolások voltak, amikor rátaláltak. Jelenleg vizsgálat folyik az állat halálának ügyében, mivel felmerült az intézmény tulajdonosának esetleges hanyagsága.

Becslések szerint ma már kevesebb mint 3000 szumátrai elefánt él a vadonban. Az ázsiai elefántok Szumátrán élő alfaját kritikusan veszélyeztetettnek sorolta be a Természetvédelmi Világszövetség.

A szumátrai elefántok gyakori célpontjai az orvvadászoknak, akik a feketepiacon komoly pénzt érő agyarukért ölik le őket. Az állatok fő ellensége továbbá az erdőirtás, illetve az egykori erdőterületek mezőgazdasági felhasználása, ami hasonlóképpen veszélyezteti a szumátrai tigris és jávai orrszarvú fennmaradását is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek