Itt a gyereknap: a hat legjobb cukiság-lelőhely a szomszédban

Pandák Bécsben, nagyvadak egy 17. századi kastély kertjében az osztrák-magyar határon, dinók Pozsonyban, pompás madarak Kassán, kíváncsi makik a Palicsi-tó partján, és egy komppal megközelíthető állatkert Horvátországban. Gyereknap alkalmából fedezzék fel a környező országok klassz állatkertjeit! A legjobb, hogy nem csak maguk az állatparkok, de a környezetük is érdekes.

Szívesen kiruccanna egy-két napra valamelyik környező országba, a gyereknap miatt pedig szeretne valami olyan helyre menni, aminek a gyerekek is örülnek? Az alábbi állatkertek viszonylag közel fekszenek hazánkhoz, és a cukiság-lest más látnivalókkal is kiegészíthetjük, így a felnőttek és a kiskorúak is elégedettek lesznek a hétvége programjával.

 

Schönbrunni Állatkert, Bécs, Ausztria

 

A világ legrégebbi, hivatalosan 1752-ben alapított, de császári menazséria formájában sokkal régebb óta meglévő állatkertjét valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. A történelem viharait átvészelő gyönyörű, barokk parkot folyamatosan fejlesztik a környezetbe illő, korszerű létesítményekkel. A kedvenceink a 2003-ban beköltöztetett óriáspandák. 2007-ben itt születtek először európai pandabébik, a Kínával eredetileg tíz évre kötött, gyümölcsöző pandamegállapodást pedig 2013-ban újabb tíz évre meghosszabbították.

A Schönbrunni Állatkert pandái
Galéria: Állatkertek a szomszédban
Fotó: Zoo Vienna Schönbrunn

 Schönbrunnban kényelmesen eltölthet a család egy egész napot, az állatkert területén több étterem, játszótér is van. Ha végignéztük a parkot, és az erdős részen ugrándozó, szelíd mókusokat is megetették a gyerekek, a további felesleges energiákat a Schönbrunni kastély meglátogatásával, és ápolt parkjában rohangálással lehet levezetni. Belépő, nyitva tartás itt.

 

Herberstein Állatkert, Stubenberg am See, Ausztria

 

A rábafüzesi határátkelőtől csupán 45 kilométerre fekszik az 500 ezer négyzetméteren elterülő Herberstein Állatkert. A vadaspark egy 17. századi kastély kertjében található, öt kontinens állatvilága figyelhető meg a tágas kifutókban. Őshonos állatok éppúgy laknak itt, mint nagyvadak vagy éppen erszényesek. Van állatsimogató is, és a hat játszótér egyikén is kitombolhatják magukat a gyerekek.

Nagyvadak is szép számmal akadna a Herberstein Állatkertben
Galéria: Állatkertek a szomszédban
Fotó: tierwelt-herberstein.at

 Nem messze innen, egy sziklanyelven magasodik Herberstein várkastélya, mely egyébként a mai napig a grófi család magántulajdona. A gótikus, reneszánsz és barokk stílusjegyeket is magán viselő kastélyban vezetett túra keretében nézhetünk körül: a tágas, oszlopokkal tagolt udvar, a lovagterem és a kastély középkori konyhája, és eredeti berendezési tárgyai mind-mind lenyűgözőek.

 

Pozsonyi Állatkert, Szlovákia

 

A Pozsonyi Állatkert hangulatos helyen, a lombos erdős Malom-völgyben található, melyen egy patak csörgedez végig. Közel ezer állat él itt, az állatkert büszkesége, hogy Európában elsőként itt neveltek fel nemes hiúzt. Az állatkertben dinópark, 3D-s mozi és őslénytani játszótér is helyet kapott.

Zsiráf a Pozsonyi Állatkertben
Galéria: Állatkertek a szomszédban
Fotó: Zoo Bratislava / Facebook

 Állatkertezés után, hazaindulás előtt sétáljunk egyet a hangulatos pozsonyi óvárosban. Kihagyhatatlan látnivaló a régi városháza, a Prímási palota, a Nemzeti Színház pompás épülete, és a Szent Márton-dóm. Innen nem messze, egy hosszú lépcsősoron kaptathatunk fel a Pozsonyi várig, ahonnan remek kilátás nyílik az egész városra, és az ufószerű hídra. Az egész napos kimerítő nézelődést koronázzák meg egy kiadós sztrapacskával és egy jó korsó sörrel az egyik szimpatikus óvárosi teraszon!

Tipp!
Csak a dinópark miatt már nem kell Pozsonyig utaznia a családnak! Május közepén adták át a veszprémi állatkert legújabb attrakcióját, az ország legnagyobb őslényparkját, melyben harminc életnagyságú szobor látható.

 

 Kassai Állatkert, Kassa, Szlovákia

 

Tudta, hogy Európa egyik legnagyobb állatkertje a szomszédban, Kassán található? A 288 hektáros parkban főként (de nem kizárólag) Kárpát-medencei fajokat láthatunk. Óriási röpdéjükre, hucul lovaikra, és barna medvéikre különösen büszkék. Nyitva tartás és belépőjegyek itt.

A Kassai Állatkert büszke madárállományára
Galéria: Állatkertek a szomszédban
Fotó: Zoo Kosice / Facebook

 Természetesen itt is érdemes várost nézni. Kassa legfőbb látnivalói a főtéren és a környékén találhatók: a kassai dóm, a Szent Mihály-kápolna, a nemesi paloták, a 19. századi polgári házak, a múzeumok. A dóm altemplomában temették el II. Rákóczi Ferenc Rodostóból hazahozott hamvait. A fejedelem emlékét őrzi a Rákóczi-ház is. Ez annak a rodostói házának másolata, amelyben száműzetése utolsó szakaszában lakott. Itt eredeti, Törökországból hozott berendezési tárgyak is ki lettek állítva. A kassai Nemzeti Színház oldalán magyar nyelvű feliratot is találtunk. A főtéren kellemes éttermek és kávézók sorakoznak.

 

Palicsi Állatkert, Szerbia

 

Palics Budapestről két óra autózással elérhető, 200 kilométerre fekszik a magyar fővárostól, és csak néhány kilométerre a magyar-szerb határtól. A gyógyhatású termálforrással rendelkező tavat a Monarchia korában kedvelt fürdőhelyként tartották számon. Ennek az időszaknak az emlékei a parton álló szecessziós stílusban épült villák. A Szabadka-Palics túra Budapestről akár egy hosszabb napba is belefér, de egy hétvégi kirándulásnak ideális.

A tó partján található palicsi állatkertet 1949-ben alapították, az állomány azóta szépen gyarapodott, ma már hatvan állatfajt lehet itt megfigyelni, szép természeti környezetben. Az állatkert különösen büszke növényeire, a tűlevelű és lombhullató fák mellett díszfák, virágok és kb. 1500 rózsatő pompázik itt. A gyerekek hatalmas játszótéren tombolhatják ki magukat az állatkertezés után.

Érdeklődő makik a Palicsi Állatkertben
Galéria: Állatkertek a szomszédban
Fotó: Zoo Palic / Facebook

 És mikor a tó környékén már unják a programokat, irány a nyolc kilométerre fekvő Szabadka, és szecessziós épületei! Leglátványosabb közöttük az 1908-1910 között felépült városháza és az 1902 őszén felszentelt zsinagóga. Szintén a szecessziós stílus jegyeit viseli a korzón található Raichle Palota.

 

Eszéki Állatkert, Horvátország

 

Pécstől csak 90 kilométerre található Horvátország legnagyobb állatkertje és akváriuma. Az Eszéki Állatkert a Dráva partján található, komppal, gyaloghídon vagy autóval is megközelíthető.

 Az állatkertezés után Eszék (horvátul Osijek) városát feltétlen fedezzük fel, mert nagyon szép, és még kevesen ismerik. A gyönyörű, mediterrán hangulatú óvárosban a mai napig látszanak a délszláv-háború nyomai, az ódon falakon lövésnyomokat láthatunk. Másszuk meg a vár bástyáit, és a vöröstéglás, neogótikus Szent Péter és Pál templomot se hagyjuk ki!

Ha inkább belföldön maradna...

Korábbi cikkeinkben összegyűjtöttük a legklasszabb belföldi állatos helyeket, ha inkább belföldön terveznének programot a hétvégére. Ha olyan helyre mennének, ahol nem csak nézni, de simogatni is lehet, erre olvassanak tovább. Ha pedig hazánk különleges állatparkjaira, és kevésbé ismert állatkertjeire kíváncsiak, ide kattintsanak.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek