Öt gepárdbébi életéért küzdenek egy amerikai állatkertben

Császármetszéssel világra jött koraszülött gepárdkölykök életéért küzdenek a Cincinnati Állat- és Botanikus kertben.

Az intézmény munkatársa, Mark Campbell szerint a hónap elején született öt kölyök immunrendszere gyenge, nem képes védekezni a fertőzések ellen. A három hím és két nőstény folyamatos ellátást kap, háromóránként etetik őket, írja az MTI.

 

Fotó: Cincinnati Zoo & Botanical Garden

"Az anyaállat lábadozik, mi pedig keményen dolgozunk, hogy a koraszülött kicsinyek magukra szedjenek néhány dekát" - fogalmazott hétvégi közleményében Campbell, hozzátéve, hogy a kölykök életben maradása szempontjából az első hetek és hónapok a döntőek.

A kicsik várhatóan speciális ellátást kapnak a következő 8-12 hétben. Az állatkert látogatói a "csecsemőszoba" ablakain keresztül nézhetik meg őket.

A kölykök március 8-án születtek az állatkert regionális gepárdtenyésztő intézményében, ahol ritkán alkalmaznak császármetszést. Az Egyesült Államok egyik legrégebbijének számító állatkertben töltött 25 éve alatt Campbell mindössze három ilyen beavatkozás lebonyolításában vett részt.

A Cincinnati Állatkert élen jár a gepárdtenyésztésben. Az elmúlt 14 évben 54 kölyök született az intézményben.

A világ leggyorsabb szárazföldi állatának számító gepárd veszélyeztetett faj, populációja folyamatosan zsugorodik a vadászat, a csökkenő mennyiségű zsákmány és a természetes élőhelye elvesztése miatt az egész világon.

A namíbiai székhelyű Cheetah Conservation Fund szerint az afrikai szavannákon honos állatból mára kevesebb mint 10 ezer példány maradt 23 afrikai országban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek