Jegesmedve kisokos a ragadozók világnapjához

Jegesmedve kisokossal hívja fel a figyelmet a SóstóZoo a faj veszélyeztetettségére és a jegesmedvék február 27-i nemzetközi világnapjára.

A jegesmedvék egyedszáma napról-napra csökken. A globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így egyre szűkül a természetes élettere, és rohamosan csökken a természetes táplálékbázisa is. Mivel csúcsragadozó, a táplálékláncban felhalmozódó szennyező és mérgező anyagok is a jegesmedve populációinak csökkenését eredményezik. Jelenleg 20 000-25 000 egyed él a szabad természetben, ezért az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) a sebezhető kategóriába sorolta - olvasható a Nyíregyházi Állatpark közleményében.

SóstóZoo

 A jegesmedve testfelépítése tökéletesen alkalmazkodott a hófödte tundrán való élethez. Enyhén ívelt lábával, öles lépteivel hatalmas távolságokat képes megtenni, és a medvék között egyedülálló módon rendelkező talpszőrzetének köszönhetően – mely hőszigetelésen kívül csúszásgátlóként is szolgál - biztonságos a mozgása a jégen is. Az Északi-sarkkör vidékén él, az állandó fagy és jég birodalmában érzi magát otthon, ahol a térség valóságos embléma állatává vált.

A magányos életmódot folytató állat a természetben kizárólag húson él. Igazi kalandor, kitűnően úszik és búvárkodik. Nyitott szemmel és zárt orrlyukakkal merül a víz alá, és akár 2 percig is kibírja levegővétel nélkül.

Az országban jelenleg csak a Nyíregyházi Állatparkban látható jegesmedve. Zora, aki az Európai Fajmegőrzés keretében került a SóstóZoo-ba, gyakran bemutatja úszótudományát üvegfalú medencéjében, a látogatók legnagyobb örömére. Bár sarkköri élőhelyén fő táplálékát a fóka fajok alkotják, az állatparkban a csirkehús és hal mellett, helyet kaptak a zöldség és gyümölcsfélék is.

SóstóZoo
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek