Díjat kapott a Veszprémi Állatkert madárröpdéje

A Veszprémi Állatkert elefántháza után a flamingók és skarlát íbiszek 16 méteres belmagasságú, 5000 négyzetméteres madárröpdéje is szakmai elismerést kapott.

Fotó: Veszprémi Állatkert

 A Veszprémi Állatkert fejlesztéseit nemcsak a látogatók, de több hazai és külföldi állatkertészeti
szakember is észreveszi. Sokan közülük azért tanulmányozzák az alkalmazott technológiai megoldásokat, hogy azokat saját állatkertjükbe is átültethessék.

Így kapta meg az állatkert Elefántháza 2015-ben a Média Építészeti Díj gálaestjén az Energiahatékonysági Különdíjat, legutóbb pedig a Tierney Clark Díjat ítélték oda madárröpde projektjüknek. A bírálóbizottság a tervezés, előkészítés, lebonyolítás és megvalósítás során együttesen a legjobbnak bizonyuló építőmérnöki alkotást díjazta. Így az elismerést közösen kapta a generál tervező Gaschler Építésziroda, a statikai tervező I-Quadrat Hungária, a kivitelező Vemév-Szer Kft. és az ötletgazda Veszprémi Állatkert.

Tierney Clark Díj

William Tierney Clark a XIX. század első felében tevékenykedő angol mérnök, főleg hidak tervezésével és építésével foglalkozott, az elsők között tervezett függőhidakat. Széchenyi István és Andrássy György 1838-ban Londonban bízta meg a Lánchíd tervezésével, melynek építésekor több alkalommal is járt Pesten. Tiszteletére a brit Institution of Civil Engineers, a Magyar Mérnöki Kamara, és a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége 2000-ben megalapította a Tierney Clark Díjat, amellyel kiemelkedő mérnöki alkotásokat díjaznak. (forrás: Wikipedia)

 Az 5000 m² alapterületű, 16 méter belmagasságú egyedi kialakítású röpde flamingóknak, skarlát íbiszeknek és több récefajnak ad otthont. A belső tavakkal, csobogókkal, pihenőhelyekkel kialakított madárröpdében a látogatók kijelölt ösvényekről, közvetlen közelről figyelhetik meg a szabadon mozgó és a látogatók feje felett repkedő vízi és szárazföldi madarakat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek