Elpusztult Arturo, a világ legszomorúbb jegesmedvéje

A mendozai állatkertben elpusztult Arturo, Argentína utolsó, fogságban tartott jegesmedvéje, amelynek hűvösebb vidékre, Kanadába költöztetése érdekében két éve nagyszabású aláírásgyűjtés indult.

A párja pusztulása óta egyedül élő állat 31 évesen, végelgyengülésben halt meg vasárnap, adta hírül az MTI. A jegesmedvék általában 15-30 évig élnek.

A 23 évvel ezelőtt, nyolcéves korában az Egyesült Államokból Mendozába került jegesmedve a látogatók kedvencének számított az állatkertben. Élete utolsó éveiben azonban a világ legszomorúbb jegesmedvéjeként emlegették a magány, a nyomorúságos életkörülmények és a hőségnek tulajdonított betegeskedések miatt.

Fernando Marcos Canto - Zoo Mendoza

 Félmillió aláírás gyűlt össze 2014-ben annak érdekében, hogy az öreg medvét költöztessék Kanadába a hőség elől. Cher amerikai énekesnő a dél-amerikai ország elnökénél, Cristina Fernández de Kirchnernél emelt szót a szenvedő állat érdekében. Az áttelepítés lehetőségét azonban szakemberek elvetették arra hivatkozva, hogy az élemedett korú állat már nehezen viselne el egy ilyen nagy utazást és környezetváltozást.

Argentína egyetlen jegesmedvéjének a kálváriájára 2013 decemberében figyelt fel a közvélemény, amikor egy hőhullám következtében életveszélybe került, de egy szakértői bizottság azt állapította meg, hogy a korával járó egészségi problémákon túl Arturónak nincs semmi különösebb baja.

Három évvel korábban, 2010 karácsonyán meghalt egy másik jegesmedve is, Winner, feltételezések szerint a rossz környezeti feltételek és petárdák robaja miatt.

Az idős Arturót nagyon megviselte az is, hogy elvesztette társát, egy Pelusa nevű nőstényt, amellyel több mint 20 évig élt együtt. A jegesmedve nem épült fel depressziójából, amióta elpusztult a párja.

A mendozai állatkert egyébként június közepe óta zárva tart, mivel néhány hónap alatt 64 állat pusztult el ott a rossz és egészségtelen életkörülmények miatt. Állatvédő szervezetek követelik, hogy a rossz hírű állatkertet alakítsák át ökoparkká, e lehetőséget a kormány is tanulmányozza.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek