Három új denevérfaj jelent meg a Pilisben

Három új denevérfaj jelent meg a Pilisben

 Az erdőben túrázva gyakran láthatunk kidőlt, kiszáradt fákat, törzscsonkokat, vagy villámcsapás, vihar miatt károsodott fákat. Az emberben ilyenkor felmerül a kérdés: az erdészek miért hagyják az erdő területén ezeket a korhadt, élettelen, álló vagy fekvő fatörzseket? A Pilisi Parkerdő Zrt. közleményéből kiderült, hogy azért, mert nagyon fontosak ezek az élettelen fák – nekik köszönhető, hogy három új denevérfaj költözött a Pilisbe.

Fehértorkú denevérFotó: Wikipedia

 "Az erdei ökoszisztéma körforgásában a holtfa is kulcsfontosságú szerepet tölt be. Ennek egyik oka az, hogy odúlakó madarak és emlősök, valamint gombák, kétéltűek, xilofág (elpusztult fákban, cserjékben vagy a még élő egyedek elpusztult részeiben élő) rovarok, és például denevérek találhatnak otthont a visszahagyott fák odvaiban, üregeiben. A holtfák eltávolítása nagyban károsítaná az erdők biodiverzitását, az erdei ökoszisztéma sokszínűségét, hisz ezek a fajok mindegyike hasznos feladatot lát el az erdő működésében. Az örökerdőkben ugyancsak a holt faanyag képes például az aszályos időszakokban szivacsként működve víztartalékot biztosítani a növényzetnek" – áll a társaság közleményében.

„Az erdőgazdálkodási tevékenységünk során nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a lábon száradt, vagy álló holtfát a lehető legtöbb esetben visszahagyjuk az erdő területén. Csak akkor teszünk kivételt, ha a holtfa turista- vagy kerékpárutakat, letelepedőket vagy műszaki létesítményeket veszélyeztet. Nagy öröm, hogy ennek a szakmai megközelítésnek köszönhetően nem csak a már meglévő, hanem egyes újonnan érkező állatfajok is otthonra találhatnak a Pilisi Parkerdőben. Tevékenységünk eredményességét bizonyítja, hogy az elmúlt évek során három új, eddig a területen ismeretlen denevérfaj is megjelent a pilisi és a visegrádi erdőkben, nevesül a nimfadenevér, a tavi denevér és a fehértorkú denevér" – mondta Némedy Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének erdőgondnoka.

Újabb cikkünk ebben a témában:


A legszebb pilisi romtúra, amely Dobogókőre vezet - 2017.06.14.
Tartson velünk a Pilisbe, és közben ismerjen meg négy romos műemléket! Az összes valamire való turistajelzést követve mutatjuk a pontos utat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek