A legcukibb gibbon bébi szégyenlősködik Nyíregyházán

A két hónapos apróságot mától a látogatók is megnézhetik a Nyíregyházi Állatpark majom szigetén, ahol csak egy vizesárok választja el őket a főemlősöktől.

 A gibbon család az utód születésével öttagúvá vált: a svéd állatkertből érkezett nőstény és a magyar származású hím 2007 óta él együtt egy tenyészprogram keretében – ez a harmadik kicsinyük, ami Nyíregyházán született.

Fotó: SóstóZoo

 A fehér kezű gibbonok monogám párkapcsolatban élnek. A nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, amelyet 4-7 hónapos korig szoptatnak. A kicsi élete első négy hónapját anyjába csimpaszkodva tölti, majd a későbbiekben fokozatosan egyre több időt tölt egyedül is a fák ágai között. A szülőpár napfelkeltekor duettet énekel, jelezve lakó- és táplálkozási területük határait. A különleges ének a szárazföldi emlősök talán legfelejthetetlenebb hangjai közé tartozik, amit az ideérkezők és a park hotelében megszállók a kora reggeli és a déli órákban is hallhatnak - olvasható a Nyíregyházi Állatpark közleményében.

A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való életmódhoz alkalmazkodtak. Karjuk hossza kétszerese testhosszuknak, legjellegzetesebb mozgásformájuk az, amikor egyik kezükről a másikra lendülve közlekednek a fákon.

Érhető a mama iránti kizárólagos bizalomFotó: SóstóZoo

 Főként élőhelyük megfogyatkozása miatt veszélyeztetettek, de a vadászat és állatkereskedelem miatt is csökken állományuk a természetben. Az európai állatkertek a nemzetközi fajmegmentési program keretében tartják őket, amihez csatlakozott a Nyíregyházi Állatpark is - így a kölykök, amint ivarérettek lesznek 6-7 éves korukra, más európai állatkertbe kerülnek majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek