Profin rejtőzködő állatkölyök született Nyíregyházán

Az 1 hetes, kb. 1500 grammos kölyök sörényes hangyászt már a nagyközönség is láthatja a Nyíregyházi Állatpark Viktória házában. Anyja hátába "olvadva" kiváló rejtőszíne van, szinte észrevehetetlen a természetben.

 Szülei - az egy éve Nyíregyházán élő sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) tenyészpár, a 3 éves Manka és a 2 éves Marvin - dán állatkertekből érkeztek tenyészprogram keretében, áll a Nyíregyházi Állatpark közleményében.

A kis hangyász 180 napi vemhesség után született, és világra jötte után már 20 perccel anyja hátán lovagolt. Mivel színezete ugyanolyan, mint az ivarérett állaté, anyja hátába „olvadva" kiváló rejtőszíne van, szinte észrevehetetlen a természetben.

 

Nézegessen képeket a kis sörényes hangyászról!
Galéria: Sörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Balázs Attila / MTI

Bár a kicsi már most képes az önálló járásra, 6-8 hónapos koráig előszeretettel utazik az anyján.

A kicsi zavartalan növekedése és nyugalma érdekében az eddig társbérletben élő bolíviai mókusmajmokat elkülönítettük tőlük.

Mivel ennek az emlősállatnak a legalacsonyabb a testhőmérséklete - mindössze 32.7 Celsius fok -, ezért az anyaállat nagy legyezőszerű farkával takarja be kicsinyét alvás közben.

Bár egy nap akár 15 órát is képes alvással tölteni, a szerencsésebb látogatók már láthatják az anyaállatot és kicsinyét is a Viktória ház belső kifutórendszerében.

 

A hangyász percenként 150 hangyát is elfogyaszt

 

A sörényes hangyász államalkotó rovarokkal táplálkozik, és teste minden porcikája ehhez alkalmazkodott. Megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, villámgyors nyelvével kapja el a termeszeket, percenként akár 150 rovart is tud zsákmányolni. Ráadásul nyelvét kis tüskék borítják, mellyel akár 60 centiméter mélyre is be tud hatolni a hangyajáratokba.

A speciális étrendhez nem csak rágó és emésztőszervei módosultak, hanem anyagcseréjének sebessége és mozgása is. Gyomra például nem termel sósavat, a táplálék lebontásában az elfogyasztott hangyák testének hangyasav tartalma segíti.

Mellső lábain 5-5 ujja van. A második és a harmadik ujjon erős karmok nőttek, melyek segítségével játszi könnyedséggel tépi fel a termeszvárak betonkeménységű falát is. A karom védekezésre is szolgál: ha az állat veszélyben érzi magát, hátsó lábra áll, és a mellső lábain lévő 10 cm hosszú karmaival csapkod a támadója felé. Az is előfordul, hogy magához szorítja és összeroppantja ellenfelét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek