Jenő, a gólya épp Horvátországból küldött SMS-t

A gemenci fekete gólyák már elindultak Afrika felé. A hátukra szerelt mellény GPS-e a földrajzi koordinátákat SMS-ben küldi el egy számítógépre - innen tudják a szakemberek, hogy pontosan merre vonulnak a gólyák. Jenő például épp Horvátországból jelentkezett be utoljára.

A gyakorlati természetvédelmi tevékenységet folytató Gemenc Zrt. számára elengedhetetlenül szükséges a fészkelőhelyeken kívül a területhasználat, a vonulási útvonalak és a telelőhelyek ismerete - olvasható a Gemenc Zrt. közleményében. 

Így szerelték fel Jenőt a GPS-mellénnyelFotó: Kalocsa Béla

Ezért a programot kezdeményező Gemenc Zrt. finanszírozásával, a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület együttműködésével az elmúlt hetekben két fekete gólyára, Jenőre és Beára szereltek GPS-jeladót.

A megfigyelt fekete gólyák – társaikhoz hasonlóan – tavasszal érkeznek a Gemenci erdőbe, majd nyár végén indulnak vissza Afrikába. Jenő a Vén-Duna partján, Bea a pörbölyi erdőben fészkelt. Bea már augusztusban, Jenő néhány napja indult el és most a horvátországi Kopácsi réten tartózkodik. A tojó augusztus közepéig a fészek körüli 5 km-es sugarú körben mozgott, és augusztus 19-én reggel indult útnak. 272 km-t megtéve az éjszakát Szerbiában, Bozevac mellett töltötte, majd másnap hajnalban tovább indult Kelet felé, a 70 km-re fekvő Crnajka közelébe. Innen 23-án indult tovább, aznap 40 km-t tett meg. A szerb- román-bolgár határtól 24-én meg sem állt Pishtigovoig (264 km). 25-én Plovdiv mellett éjszakázott, és azóta is a környékbeli rizsföldeken vadászva készül az út folytatására.

SMS-t küldenek, merre járnak

A nemzetközi gyakorlatot követve a felnőtt madarakat a fészkükön hálóval fogták be a szakemberek, amikor a tollazatukat váltó fiókáknak élelmet vittek. A kb. 20 grammos jeladó-mellényt úgy rögzítették a madarak hátára, hogy azok a mozgásban ne korlátozzák az állatokat. A jeladó a GPS-helymeghatározó által megadott földrajzi koordinátákat SMS-üzenetként küldi el egy erre specializálódott számítógépes rendszerre, ahonnan az adatok bármikor letölthetőek és a madarak által megtett út térképen is megjeleníthető.

A GSM-modulnak köszönhetően SMS-üzenetben kommunikálni is képes a rendszer, így a szakembereknek lehetőségük van alapvető beállításokat megváltoztatni jeladón (pl. az adatküldés gyakoriságát). Abban az esetben, ha a GSM-jel gyenge, az adat a belső memóriában kerül tárolásra, és akkor küldi az adatokat, amikor a madár megfelelő lefedettségű területre ér.

Így térképezik fel a fekete gólyák pontos vonulási útját

A cél, hogy a jeladók által gyűjtött információk feldolgozásával a fekete gólyák életmódját jobban megismerjék, és a megszerzett ismereteket meg is osszák az érdeklődőkkel. Ezzel a technológiával a szakemberek olyan helyeken is figyelemmel tudják kísérni a madarak útját, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges. Az útvonal kirajzolódásával feltérképezhetők a vonulás során leselkedő veszélyek, és pontos információkat kaphatnak a kutatók arra vonatkozóan is, hogy a madár nappal vagy éjjel mozog-e, mennyi időt tölt mozgással naponta, mekkora utat tesz meg, a vonulás során megszakítja-e hosszabb-rövidebb időre útját, és hogy hol telel.

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci erdőbe. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Gemencen van a legtöbb fekete gólya

Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya. A Gemenc Zrt. fontosnak tartja és nem először teszi, hogy korszerű technológiát vegyen igénybe mindennapi munkája során, illetve kötelességének tartja a természetvédelmen alapuló szemléletformálást is. A Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi munkájában jelentős gyakorlati segítséget fog nyújtani a két fekete gólya GPS-nyomkövető segítségével történő megfigyelése. Ezt a programot korábban már megelőzte a Keselyűsön webkamerával dokumentált fekete gólyapár megfigyelése, valamint a nagyközönség számára valós időben az interneten való közvetítése.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek