Brit katonákat küldtek Afrikába az erdei elefántok védelmére

Nagy-Britannia katonákat küldött Afrikába, hogy a helyi vadőröket kiképezve segítse az agyaruk miatt megtizedelt erdei elefántok védelmét.

Nagy-Britannia katonákat küldött Afrikába, hogy a helyi vadőröket kiképezve segítse az agyaruk miatt megtizedelt erdei elefántok védelmét.

A tizenkét brit katona Gabonban teljesít szolgálatot az ottani elnök, Ali Bongo kérésére. A katonákat Észak-Írországból vezényelték az afrikai országba, ahol egy félreeső támaszponton irányítják a vadőrök kiképzését, megtanítják nekik, hogyan kell megfigyelni az orvvadászokat és azt, hogy miként segíthetnek törvény elé állítani őket.

Fotó: Mick Baines, Maren Reichelt /Europress / Getty


Gabonban egyre nagyobb méreteket ölt az afrikai és az ázsiai után legnagyobb elefántfaj, az erdei elefántok orvvadászata. Az ott élő egyedek agyara egyenes és rózsaszínes árnyalatú, ezért különlegesnek számít. A Minkébé nemzeti parkban élő populáció 22 ezerről mára 15 ezerre csökkent. Gabon erdei elefántjainak harmadát veszette el az utóbbi években, de még mindig 40-45 ezer példány él az országban, ez a teljes afrikai állomány mintegy fele.

Az elefántcsont iránt elsősorban Ázsiában nagy a kereslet. Az elmúlt három évben százezer elefántot mészároltak le agyaráért Afrikában. A kőolajban gazdag Gabon elnöke az állatok védelmében hozott intézkedések között bejelentette, hogy az orvvadászatért járó eddigi pár hónapos szabadságvesztést hároméves börtönbüntetés váltja fel. Amerikai tengerészgyalogosok már tartottak kiképzést a helyieknek, és helikoptereket is biztosítottak a megfigyeléshez, Nagy-Britannia pedig keresőkutyákat küldött a gaboni főváros, Libreville repülőterére, hogy segítségükkel kiszúrják a csempészeket.

Nagy-Britannia élenjár a vadorzás elleni nemzetközi harcban, amelynek nagykövetei között van Vilmos cambridge-i herceg és jelenleg is éppen Afrikában tartózkodó fivére, Harry herceg is. Vilmos a védnöke az afrikai vadvilág védelmében 1990-ben létrejött Tusk Trust nevű brit szervezetnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek