Megszámlálták a bütykös hattyúkat Angliában

  Megszámlálták a bütykös hattyúkat Angliában

  Látványosan indult a hét a briteknél, ahol a mai napon kezdődött meg a Temze folyó partján Staines-upon-Thamesben a szokásos évi hattyúszámlálás. A brit uralkodó hattyúszámlálói ilyenkor terelik össze a szárnyasokat és kicsinyeiket, majd elkapják, megjelölik, és végül szabadon eresztik azokat. A hagyomány szerint az Egyesült Királyság uralkodójának a tulajdonát képezi az összes megjelöletlen bütykös hattyú a Temzén, ezért a brit nép kötelességének érzi, hogy számon tartsa a becses madarakat.

  Fotó: Frank Augstein /MTI

  Maga a számlálás eseménye a 12. századból ered, amikor a hattyúk még gyakori ételnek számítottak a királyi család asztalán. Egy 15. századi királyi oklevél alapján a Vintners' Companynek (Borkereskedők céhe) és a Dyers' Companynek (kelmefestők céhe) van joga részesülni az uralkodói tulajdonban, ők gyűrűzik meg a hattyúk lábát, de azokból többé persze ők sem falatozhatnak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek