Hazatalált Tuki, az állatkert csavargó tukánja

Különleges, csuklyás cerkófok érkezéséről és egy érdekes tukánszökésről kaptunk hírt a Fővárosi Állat- és Növénykertből. A feltűnő külsejű madár négy napig volt szökésben, s bár eddig mindig visszatért a kert területére, ezúttal kíváncsiságból átrepült a Dózsa György út túloldalára is.

Csuklyás cerkófokkal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely fajjal eddig még sosem találkozhatott a fővárosi közönség. Összesen három állat érkezett Budapestre, közülük egy Lyonból, egy az ugyancsak franciaországi la Palmyre-ből, egy pedig a svédországi Eskilstunából. Az állatok május végén, illetve június elején érkeztek meg a magyar fővárosba, az első heteket a karanténállomáson töltötték. Bár az állatok összeszoktatása még folyamatban van, a közönség már láthatja őket.

Fotó: Dea / P. Jaccod / Europress / Getty

Mindhárom állat hím, az Állatkert ugyanis egyelőre egy legénycsapat elhelyezésével vesz részt a faj állatkerti tenyészprogramjában. Jelenleg a Magagaszkár-ház végében laknak, de az Állatkert tervei között szerepel az is, hogy idővel összeszoktatják őket a gorillákkal, s a két faj közösen fogja használni a nagy füves kifutót.

Csuklyás cerkófok
A csuklyás – vagy másik nevén nyerges – cerkóf Afrikában, a Kongó-medence északkeleti részén őshonos. A nőstények 2-4 kilogrammosak, a hímek 6 kilósra is megnőhetnek. A hím állatok jellegzetessége a feltűnő, kék színű herezacskó. A csuklyás cerkófok kisebb csoportokban élnek, és általában a talajszinten közlekedve kutatnak táplálék után. Étlapjukon főként növények, gyümölcsök, levelek és hajtások szerepelnek, de nem vetik meg a gombát sem, sőt, időnként apróbb állatokat, rovarokat, gyíkokat, madárfiókákat is elfogyasztanak. Nappali állatok, leginkább a reggeli és a késő délutáni órákban aktívak. A nőstények öt hónapos vemhesség elteltével általában egyetlen utódot hoznak a világra.

És Tuki is hazatalált

Néhány napon át az Állatkert környékén „kirándult" Tuki, a pálmaházi nagycsarnokban lakó fehértorkú tukán. Az impozáns külsejű madár normál esetben a látogatók által is bejárható nagycsarnok légterében repked, ezért lehetséges, hogy azon az ajtón, amelyen át a közönség a Pálmaházat megközelíti, egy óvatlan pillanatban kirepüljön (főleg, ha mindkét ajtót nyitva hagyják). Az elmúlt tizenegy évben azonban erre sosem volt még példa - írja közleményében a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Múlt csütörtökön azonban Tuki megtalálhatta a kijáratot, mert a gondozók arra lettek figyelmesek, hogy a szokásos otthona helyett a Pálmaházzal szomszédos fák ágain, illetve állatházak tetején tartózkodik. A madarat megpróbálták befogni, de ez kezdetben még altatópuskával sem sikerült. Közben Tuki a Dózsa György út felett átrepülve a közeli autómosó környékén, az egyik Szondi utcai ház tetején, illetve a közeli Ibis Hotelnél vert tanyát. Közben az állatorvosok és a gondozók többször is megpróbálták befogni, hangszórón lejátszott tukánhanggal csalogatva és altatópuskával felfegyverkezve, sikertelenül.

Fotó: Metapédia / Wiki

Végül hétfőn sikerült befogni az Állatkert területén, bár magától a Pálmaházba nem tudott visszajutni. Így a szomszédos Ausztrálház oldalában sikerült belőni egy fúvócső segítségével. A bódult madarat már könnyűszerrel nyakon lehetett csípni. Tuki egyelőre egy elkülönített röpdében van, később azonban visszakerül a pálmaházi nagycsarnokba. A bejárati ajtókra azonban várhatóan olyan függönyt kell majd felrakni, amely megakadályozza, hogy ismét kereket oldjon, ha valaki a bejárati aljtót nyitva hagyná.

A fotók csak illusztrációk!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek