Egy kupac ormányosmedve kölyök látogatható a fővárosi állatkertben

Egy kupac ormányosmedve kölyök látogatható a fővárosi állatkertben

Újabb cukiságok cseperednek a Fővárosi Állat- és Növénykertben: öt ormányosmedve kölyök. A kicsik június elején születtek, így mostanra érték el azt a kort, amikor már a nagyközönség is jól láthatja őket - írja közleményében az állatkert.

Fotó: Bagosi Zoltán

 Azt még nem sikerült kifigyelni a gondozóknak, hogy a jövevények milyen neműek, de az anyaállaton kívül a kifutóban lakó másik két felnőtt nőstény is gondozza a kölyköket. A néha hancúrozó, néha egy kupacban szunyókáló apróságok nagyon népszerűek a közönség körében. A kis ormányosmedvék az Ausztrál-ösvény szomszédságában található kifutóban láthatók.

Az ormányosmedvék – más néven koatik – a mosómedvefélék családjába tartoznak. A természettudósok négy különböző fajukat tartják számon, amelyek közül állatkertben legtöbbször a vörösorrú koatival (Nasua nasua) lehet találkozni – ez a faj látható Budapesten is.

Fotó: Bagosi Zoltán

 A nőstények 77 napos vemhesség után hozzák világra utódaikat, számuk ellésenként kettő és hét között szokott lenni. Az újszülöttek vakon és meglehetősen fejletlen állapotban jönnek a világra, az első hetekben anyjuk egy megfelelően védett fészekbe, odúba vonul vissza velük. 4-6 hetes korukra azonban a kicsik már elég fejlettek ahhoz, hogy a külvilággal is megismerkedjenek. Az ormányosmedvék élettartama a természetben átlagosan hét év, állatkerti körülmények között azonban ennek kétszerese sem számít ritkaságnak.

Túlélték a vihart az Állatkert fái
A kert dendrológiai kollekciója – vagyis a fás szárú növények gyűjteménye – csaknem ezer fajból, és még ennél is több egyedből áll. A fák közül azonban csak kettőben keletkezett említésre érdemes kár. A Szavannakifutóban egy japánakác tört el a koronanyaknál, a Holnemvolt Park területén pedig az egyik juharlevelű platán veszítette el alsóhelyzetű vezérágát. Az apróbb, ujjnyi vastagságúnál vékonyabb leveles ágvégek körül persze így is sokat letépett a viharos erejű szél. Az, hogy a vihar erejéhez képest az Állatkert faállományában alig esett kár, a kertben folytatott megelőző faápolási munkáknak köszönhető. Az Állatkert fáit rendszeresen ellenőrzik, ultrahangos favizsgálatnak vetik alá, és a megfelelő időben elvégzik az idősebb vezérágak ifjítását, az esetleges odvak kezelését és plombálását is.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek