Tudta, hogy ilyen egy újszülött tatu?

Tudta, hogy ilyen egy újszülött tatu?

A tavasszal született David-szarvasok és az észak-amerikai kúszósül után ismét különleges szaporulattal gyarapodott a Miskolci Állatkert: április végén megszületett a nagy szőröstatuk újabb kölyke is. A sörtés armadillóként is ismert állatok nem számítanak ugyan ritkának az állatkertekben, ám Magyarországon eddig csak Miskolcon született utóduk – adta hírül a Miskolci TDM.

A kis tatu Fotó: Veress Tamás / Miskolci Állatkert és KultúrparkForrás: Travelo

 A Miskolci Állatkert első nagy szőröstatuja, Dömper 2010-ben érkezett Csehországból és a következő évben kapott maga mellé egy párt is Németországból, Sophie személyében. 2012-ben az országban elsőként meg is született az utódjuk, ezt követően pedig minden évben új kölyköt köszönthetett az állatkert.

Az áprilisban született alig 100 grammos tatubébi gyorsan fejlődött odújában, ma pedig már több mint egy kilós. Mivel egyre több időt tölt a kifutóban az anyja mellett, így már az állatkert látogatói is láthatják. Sőt, már próbálgatja a karmait is, hogy felnőttként profin tudja majd ásni a földalatti üregeket.

A nagy szőröstatuk egy ősi állatcsoport, az úgynevezett vendégízületesek képviselői, ahová a tatukon kívül a lajhárokat és a hangyászokat soroljuk. Ezeknek a látszólag nagyon különböző állatoknak közös jellemzői az utolsó háti- és ágyékcsigolyájukon lévő járulékos ízületi nyúlványok, erről kapták a vendégízületes elnevezést is. A tatuk rendszeresen szülnek ikreket, vannak köztük olyan fajok is, amelyeknél egyszerre négy kölyök születik, melyek mind egypetéjű ikrek. A nagy szőröstatu esetében is többnyire két kölyök jön a világra (ennél a fajnál azonban az ikrek nem egypetéjűek), ahogy az az előző két évben Miskolcon is történt. Most azonban csak egy kis hím utód született.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek