Már szerelmeskedhet hazánk egyetlen szumátrai tigrise

Már szerelmeskedhet hazánk egyetlen szumátrai tigrise

Feleség érkezett a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett tigrisalfajunkhoz. Gio, a szumátrai tigris párt kapott - írja közleményében az állatkert.

Lara, a kétéves nőstény szumátrai tigrisFotó: Balázs Attila / MTI

A Nyíregyházi Állatpark nagymacska gyűjteményében az országban egyedülálló módon négy tigris alfaj is látható. A ritka és különleges csíkos macskák közül a szibériai, a fehér színű bengáli és a maláj már párban él Nyíregyházán, de tavaly az állatkertbe érkezett szumátrai tigris idáig egyedül volt. Csütörtök délelőtt azonban a holland kétéves nőstény már felfedezte a tigrisek külső kifutóját, az állatkert szóvivője szerint pedig hamarosan összeengedik az 5 éves hímmel. A nagymacskák összeszokatásával nem lesz gond, a rácson keresztül már egymáshoz dörgölőztek.

Márpedig Giora, a hímre nagy feladat vár, alfaja közvetlen veszélyeztetett a kihalástól. Az állatkert reményei szerint hamar összeszokik Larával, és dinasztiát is alapít Nyíregyházán.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A macskafélék családjának ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, melyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Kilenc alfaja közül három (bali, kaszpi és jávai) mára teljesen kipusztult, a többit (szibériai, bengáli, indiai, dél-kínai, maláj és szumátrai) veszélyeztetetté nyilvánították a szakemberek.

Alig 300 szumátrai tigris él a világon
A szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Vadon élő egyedei az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein és hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadásznak, zsákmányuk főként a közepes termetű növényevők közül kerül ki. Az állatok a természetes élőhelyeik elpusztítása és az orvvadászat miatt kerültek a súlyosan veszélyeztetett fajok közé. Míg az 1970-es években a szabadon élő állatok számát 1000 egyed körülire tették, 1996-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nagyjából 250-re becsülte a szumátrai tigrisek számát. Jelenleg mindössze 400 példány él szabadon, míg a világ állatkertjeiben alig 300. Magyarországon szumátrai tigris csak Nyíregyházán látható.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek