Ürgetoloncolás Ferihegyen

  Ürgetoloncolás Ferihegyen

  Összesen 46 ürgét „toloncoltak ki" a a szakemberek a Budapest Airport területéről. A nagyszabású környezetvédelmi (és nem idegenrendészeti) akció célja az volt, hogy növeljék a repülőgép biztonságát és megóvják a fokozottan védett, Magyarországon őshonos rágcsálókat.

  Válogatott csapdázási módszerek - így zajlik az ürgementésGaléria: Ürgetoloncolás Ferihegyen(Fotó: Budapest Airport)

  A repülőtéren rendszeresen, általában kétévente hajtanak végre hasonló ürgementő műveletet. Az elmúlt hétvégén rendezett ürgementési akció során különféle csapdázási módszerekkel próbálták nyakon csípni a ferihegyi ürgepopuláció képviselőit.

  A ferihegyi repülőtér hasonlít az ősi füves gyepekhez, így ideális élőhely az ürgék (Spermophilus citellus) számára. Jelenlétük önmagában véve nem lenne veszélyes a repülőtér működésére, mivel azonban a nagytestű ragadozómadarak kedvelt táplálékállatai, a rágcsálókat el kell távolítani a repülőtérről. A madarakkal történő ütközés ugyanis veszélybe sodorhatja a fel- és leszálló gépeket .

  Az ürge eszmei/természetvédelmi értéke példányonként 250 000 forint, vagyis a mostani ürgementési akcióban egy luxusautó árát kitevő, 10 millió forint értékű rágcsálót mozgattak meg.

  Rács mögött az év emlőse
  Galéria: Ürgetoloncolás Ferihegyen
  (Fotó: Budapest Airport)

  A befogott 46 ürgét a Kiskunsági Nemzeti Parkban, Pusztaszer környékén bocsátották szabadon. Az ürgének egyéb biológiai jelentősége is van: a rágcsálók a magyarok egyik legendás madarának, a kerecsensólyomnak jelentik a kedvenc táplálékát, és emiatt is fontos áttelepítésük a nemzeti parkokba.

  „Hosszú és fáradságos hétvégét töltöttünk a repülőtéren az ürgék csapdázásával." – jelentette ki Kis Ferenc, a Budapest Airport környezetvédelmi vezetője. „A Kaposvári Egyetem és a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereivel hosszú múltra tekinthet vissza az együttműködésünk, és ezúttal is eredményes volt az ürge-befogási akciónk. Igyekszünk a repülés védelmét a környezeti szempontokkal harmonizáló módszerekkel megoldani, az ürgementésen túl például a vörösvércse fiókák áttelepítésével, vagy a madarak hangriasztással és vadászkutyával történő elijesztésével is" – tette hozzá.

  Idén egyébként az ürgét választották az év emlősévé, így a repülőtéri áttelepítésnek különös aktualitása is van. Mivel ezek az állatok csapdába esni is nagyon cukin tudnak, ajánljuk, hogy nézzék meg őket a képre kattintva nyíló galériában!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!