Visszatértek a Pilisbe a fekete gólyák

A tavalyi évben a pilisi hegység erdőségeiben fészket rakó fekete gólyapár annyira megkedvelte a területet, hogy az idei költési szezonra is a Pilisi Parkerdőben telepedett le. A fekete gólya hazánkban kis állományban fellelhető, fokozottan védett madár.

A Pilismaróti Erdészet által kezelt területen először 2014-ben rakott fészket a fekete gólyapár, amely három fiókát is sikeresen felnevelt a tavalyi költési szezonban. Az erdészet munkatársai örömmel tapasztalták, hogy a területhű pár nemrégiben visszatért és elfoglalta tavalyi fészkét- írja közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

A fehér gólyával ellentétben, az életét nem az emberek szeme előtt élő, fokozottan védett fekete gólya kedvelt élőhelyei a nyugalmas vízfolyásokkal, tavakkal váltakozó erdős területek, melyekből nem hiányozhatnak az öreg hagyásfák vagy az egykori legelőerdőkből származó kocsányos tölgyek.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Az ember jelenlétét nem kedvelő, háborítatlan környezetet igénylő fekete gólya a megérkezés
és a fiókák kikelése közötti, 30-40 napos kotlási időszakban különösen érzékeny a zavarásra,
a költőpár nyugalmát így a már korábban kialakított, mintegy 150 méter sugarú védőzónával
biztosítják. A Pilismaróti Erdészet munkatársai a következő hónapokban a madarak megzavarása nélkül, megfelelő távolságból kísérik figyelemmel a fészek életét, és bíznak benne, hogy a költést, majd a 65-70 napos fiókanevelést követően (előreláthatólag júliusban) újra jól fejlett és egészséges fiókák repülhetnek ki a fészekből és fedezhetik fel a Parkerdőn kívüli világot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek