Fóka-móka a Veszprémi Állatkertben

Fóka-móka a Veszprémi Állatkertben

A Veszprémi Állatkert múlt évben megkezdett fejlesztés-sorozata újabb hamarosan új mérföldkőhöz érkezik, néhány héten belül ugyanis megérkezhetnek a fókamedence első lakói - adta hírül az állatkert.

Robi kukucskálFotó: Veszprémi Állatkert

 A Veszprémi Állatkertben a külföldi viszonylatban is kiemelkedőnek számító új fóka tartó- és bemutatóhely kialakításának köszönhetően, hosszas egyeztetés után sikerült rátalálni az állatkertbe érkező első fókákra. Németországból egy hím és egy nőstény, név szerint Robi és Lili, Dél-Franciaországból pedig egy fiatal hím, Pierre csobbanhat az új veszprémi fókamedencébe. Még folynak az egyeztetések egy belga állatkerttel is, ahonnan még egy nőstény érkezhetne az új kifutóba.

Fókául tanítja gondozóját LiliFotó: Veszprémi Állatkert

 Mivel a fókák gondozása és bemutatása igen összetett feladat, két veszprémi állatgondozó, Marokházi Katalin és Lódi Róbert az elmúlt hetekben több szakmai továbbképzésen is részt vett, majd személyesen is megismerkedett a Németországból érkező fókákkal. A borjúfókák a természetben ragadozónak számítanak, ám az állatkertekben nemcsak megszokják az ember közelségét, hanem ragaszkodnak is hozzájuk, így Robi és Lili könnyen megbarátkozott a veszprémi gondozóikkal.

Lili és a gondozókFotó: Veszprémi Állatkert

 A borjúfókák nagyon érzékenyek a víz és a takarmány minőségére. Speciális étrendjük nagy részét különböző halak teszik ki, az első makréla, tintahal és heringszállítmányt ezért már le is szállították Veszprémbe. A medence próbaüzeme is napokon belül befejeződik, ezt követően pedig már csak a fókák hiányoznak majd az állatkertből, akiket a tervek szerint április közepétől láthat majd a nagyközönség.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek