A sziget, melyet elfoglaltak a macskák

Imádják a turisták a japán Aosima szigetét, ahol egy helyi lakosra hat macska jut. A hordákban járőröző vörös cirmosok remek posztapokaliptikus fotótémát jelentenek, de szelfiháttérnek is ideálisak.

A világ minden részéről özönlenek a turisták egy apró japán szigetre, melynek elvadult macskák az igazi urai. Az Ehime prefektúrához tartozó Aosimán mindössze huszonkét, javarészt nyugdíjas lakos él, szemben a jelentős létszámfölényben levő macskákkal: belőlük legutóbb százhúsznál is többet számoltak össze.

Galéria: Aoshima a macska szigetFotó: The Asahi Shimbun / Europress / Getty

Az apró szigeten, ahol egy lakosra hat macska jut, nem történik sok minden. Nincs étterem, nincsenek autók (a sziget másfél kilométer hosszú), sem boltok, szállást sem találnánk, ha itt érne az éjszaka. Álmos halászkikötőjébe naponta kétszer érkezik a komp, fedélzetén 34 utassal: többségük kíváncsi turista, aki a szigeten élő vörös cirmosok hordáival akar fotózkodni.

Galéria: Aoshima a macska szigetFotó: The Asahi Shimbun / Europress / Getty

A Japán déli részén található Aosimára eredetileg a halászhajókon garázdálkodó egerek kordában tartására telepítették be a macskákat, melyek populációja természetes ellenség hiányában vad növekedésnek indult. A második világháború után a szigetlakók többsége a nagyobb szigetek városaiban keresett munkát: Aoshimán csak az öregek maradtak, meg a macskák. A háború után közel ezren éltek a szigeten, most azonban alig huszonketten maradtak.

A macskák igen szemtelenek: hozzászoktak az emberekhez, és folyamatosan ételt koldulnak tőlük, sőt nem szégyellnek lopni is, ha módjuk akad rá: még a rizsgombócot is megeszik.

Galéria: Aoshima a macska szigetFotó: Hal Arai / flickr

Aosima egyébként nem az egyetlen macskás sziget Japánban: legalább tíz másikat is fel tudunk sorolni. Tokióhoz legközelebb a Kanagava prefektúrában található Enosima esik, ahova ráadásul még kompoznunk sem kell: a szigetet híd köti össze Honsu szigetével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek