Tamarin ikrek születtek Szegeden

Tamarin ikrek születtek Szegeden

Már a látogatók is megtekinthetik azt az aranykezű tamarin ikerpárt, akik január második hetében születtek a Szegedi Vadasparkban – közölte az MTI.

A gondos nevelésnek köszönhetően a kölykök szépen cseperednek. A karmosmajmoknál az utódok nevelésében az egész család szerepet vállal, azon belül is a legnagyobb terhet a hím viseli. Szó szerint, ugyanis a kicsinyek testmérete a kifejlett példányokhoz képest nagynak számít, a háton való cipelésük nehéz feladata ezért hárul elsősorban a hímekre, de a többi családtag is átveszi időnként a kölyköket. A Dél-Amerika trópusi esőerdeiben honos faj egyedeit a Szegedi Vadaspark nemzetközi törzskönyvi program keretében tartja. A vöröskezű tamarinnak is nevezett faj nem tartozik a legveszélyeztetettebb karmosmajmokhoz, mint ahogy a Szegeden is látható aranyfejű oroszlánmajmocskák, a Liszt-majmocskák vagy a csupaszpofájú tamarinok, de őket is sújtja élőhelyük, az esőerdők rohamos pusztulása.

Képünk illusztráció!Fotó: Oláh Tamás / Indafotó

 A kicsik még hosszú ideig a családjukkal maradnak, majd miután idősebb testvérként beletanulnak az utódgondozási feladatokba, körülbelül másfél év múlva – a törzskönyvi programmal egyeztetve – másik állatkertbe kerülnek. A 20-28 centiméter hosszúságú, 400-500 grammos aranykezű tamarinok a mellső végtagjukat borító sárga szőrről kapták a nevüket. A majmocskák természetes élőhelyükön - Dél-Amerikában Ecuador, Peru és Bolívia amazonasi régiójától egészen az Amazonas torkolatának vidékéig - általában a magas fákon élnek és gyümölcsökkel, növények hajtásaival, rovarokkal, valamint apróbb emlősökkel táplálkoznak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek