Hangyász buli Nyíregyházán

Hangyász buli Nyíregyházán

Különleges csemegével kedveskedtek a gondozók a Viktória házban élő sörényes hangyászoknak - adta hírül a Nyíregyházi Állatpark.

A Sóstó ZOO gondozói különböző finomságokkal – lisztkukacokkal, lárvákkal és rovarokkal – töltöttek meg egy bambuszcsövet, hogy az állatok hatvancentis nyelvét átmozgassák egy kicsit. Bár a hangyászok fő tápláléka a pépes hangyász táp, az élő csemegéért mindent latba vetnek. A sörényes hangyásznak egyébként sok szokatlan tulajdonsága van. Ez a legnagyobb testű hangyászfaj a világon, aki termetéből adódóan kizárólag a talajon él, ideje nagy részét pedig azzal tölti, hogy kedvenc eledele, a hangya után kutat, ebben pedig nagy segítségére van az emberénél negyvenszer kifinomultabb szaglószerve.

A beton keménységű termeszvárakat és a hangyabolyokat hatalmas karmaival játszi könnyedséggel képes feltúrni, amikor pedig épp nem használja őket, járás közben a talpa alá hajlítja karmait és a "csuklójára" támaszkodva jár. Fogak híján zsákmányát hosszú tüskékkel borított nyelvével ragadja ki rejtekhelyéről, de egyetlen hangyabolyt sem pusztít el teljesen, hogy később még visszatérhessen és folytathassa a vadászatot. A sörényes hangyász gyomra is szokatlanul működik, ugyanis nem termel sósavat, a táplálék lebontásában az elfogyasztott hangyák testének hangyasav tartalma segíti. Átlagos testhőmérséklete mindössze harminckét fog, ez az egyik legalacsonyabbnak számít az emlősök között, és hogy ez alvás közben ne csökkenjen még tovább, hatalmas farkát használja takaróként.

Manka és Marvin a Nyíregyházi ÁllatparkbanFotó: Sóstó Zoo - Nyíregyházi Állatpark

A Dél-Amerikában őshonos fajt csakúgy, mint sok más állatot, az élőhelyének elvesztése veszélyezteti leginkább. Egyes területeken vadásznak is rájuk az emberek, ezért a sörényes hangyászt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sebezhető kategóriába sorolja. Európa állatkertjeiben jelenleg százharminc sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) él. A német Dortmundi Állatkert Európai Fajfenntartó Tenyészprogramot vezet, ennek a programnak a keretében él a Nyíregyházi Állatpark két egyede, Manka és Marvin is a nemrégiben átadott Viktória házban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek