Tíz éve nem volt ilyen: zebracsikó született Budapesten

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1894 óta foglalkoznak zebrákkal, az első hazai példány 1930-ban született. Az utóbbi tíz évben viszont nem született zebrabébi Budapesten, ezért is okozott nagy örömöt az új csikó.

"Zebracsikó a 2015-ös év első újszülöttje állatkertünkben. A csíkos jövevény vasárnapra virradó éjszaka született. Mivel az anyának most teljes nyugalomra van szüksége, a nagyközönség is csak néhány nap múlva láthatja majd őket" - írja honlapján a budapesti állatkert.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Romy, a hatéves zebrakanca január 3-áról 4-ére virradó éjjel egy egészséges utódnak adott életet: ez a csikó a 2015-ös esztendő első újszülöttje a budapesti állatkertben. Az anyaállatnak ez az első csikója, tehát tapasztaltnak éppen nem mondható, ám szerencsére jó anyának tűnik. Az egyetlen probléma, hogy amíg a kicsi elég nyugodt és érdeklődő természetű, Romy a legkisebb neszre is ijedten reagál. Éppen ezért néhány napig még teljes nyugalmat kell biztosítani az anyaállat és az apróság számára, vagyis egy kicsit még várni kell arra, hogy a nagyközönség is láthassa őket. A zebracsikó a gondozók első megfigyelései szerint valószínűleg nőstény, nevet azonban csak ezután fog kapni.

A csikó
Galéria: Zebracsikó született a Fővárosi Állat- és Növénykertben
(Fotó: Kovács Attila / MTI)

A természettudósok a zebrák három faját különböztetik meg: a zsinóros vagy Grévy-zebrát, a hegyi zebrát, az alföldi zebrát. A három fajt egymástól legkönnyebben a csíkozatuk alapján lehet megkülönböztetni. A Budapesten látható zebrák úgynevezett Böhm-zebrák, az alföldi zebrának a Zambézi folyótól északra élő alfajához tartoznak.

Ezeknél a tigrislovaknál a vemhességi idő kereken 12 hónap, és más lófélékhez hasonlóan ellésenként csak egy csikó születik. Egy átlagos újszülött 30 kilogrammot nyom. A csikók 6-9 hónapos korukig szopnak, de a szilárd táplálékkal már egyhónapos koruktól kezdenek barátkozni. A fiatal állatok közül a nőstények 2-3 éves korukban érik el az ivarérettséget, a hímek ennél valamivel később.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1894 óta foglalkoznak zebrákkal, bár az azóta eltelt több mint 120 év során előfordult, hogy átmenetileg szünetelt a tigrislovak tartása. Az első budapesti – és egyben az első magyarországi – zebracsikó 1930. július 6-án látta meg a napvilágot. Az elmúlt években azonban nem volt szaporulat, hiszen meg kellett várni, hogy a 2010-ben, illetve 2012-ben tenyészállatnak beszerzett zebrák elérjék a szaporodóképes kor. Így összesen tíz év telt el a legutóbbi budapesti zebracsikó születése óta - olvasható az állatkert leírásában.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek