Tiszta apja a nyíregyházi sátánmajom gyerek!

  Tiszta apja a nyíregyházi sátánmajom gyerek!

  Bárki könnyedén megállapíthatja a Nyíregyházi Állatpark fél éves sátánmajom kölykének ivarát, hiszen egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között, hiszen míg a hím fekete színű, csak az arca fehér, a nőstény barnásszürke bundájú - írja közleményében a Nyíregyházi Állatpark.

  A 6 hónapos kölyök Fotó: Nyíregyházi ÁllatparkForrás: Travelo

   A fél évvel ezelőtt született kölyök eleinte csupasz, rózsaszín arcú volt, csak pár hét elteltével derült fény a nemére. Míg a főemlősök legtöbbje esetében hosszú hónapok kellenek, mire megtudják lesni a gondozók az anyjától el-elszakadó utód ivarát, ennél a fajnál már 2 hónaposan tudták, hogy egy kis hímről van szó, hiszen megjelentek az arcán az első fehér szőrszálak. A pici bár még családjával él, már teljesen önálló, csak ritkán kapaszkodik szülei hátára és tápláléka sem csupán az anyatej, vígan lakmározik a lédús gyümölcsökből.

  A fehérarcú sátánmajom a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakója, főleg gyümölcsökkel, diókkal és magokkal és rovarokkal táplálkozik. A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpár a nemzetközi fajmegmentési program keretében él együtt 2013 óta, és idén 170 napnyi vemhesség után áprilisban született meg a SóstóZoo első sátánmajom bébije.

  Archív kép a nőstényről és újszülött csemetéjéről Fotó: Nyíregyházi ÁllatparkForrás: Travelo

   Félelmet keltő nevét külseje alapján kapta – hiszen a hím koromfekete bundájából szinte kivilágít a fehér arc maszk – pedig valójában egy rendkívül békés természetű állatról van szó Repülőmajomnak is nevezik, mert akár 10 méteres ugrásokra is képes két ág között. Hangja madárcsicsergésre emlékeztet, a parkban élő tenyészpár is gyakran énekel duettet, ami a közöttük lévő kapcsolat és a területhatárok fenntartására szolgál.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!