Új majom a Nyíregyházi Állatparkban

Egy hulmán nőstény érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, ahol így háromtagúra nőtt az indiai hinduk által szent állatnak tartott majmokból álló tenyészcsapat. A remények szerint szaporodni fognak.

 

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője elmondta, a négyéves hulmán a berlini állatkertből érkezett. A majom csatlakozott a korábban Lengyelországból kapott 10 éves hímhez, valamint a Nyíregyházán született 8 éves nőstényhez. Az új jövevényt a többiek azonnal csapattaggá fogadták - írja az MTI.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark


A három majomtól azt várják, hogy szép számú utódot hoznak majd világra a következő években. Az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett.

A hulmán a karcsúmajomformák alcsaládjába tartozik. Bundája sárgás-fehér, csupasz testrészei ibolyaszínűek. Szemei fölött fekete szőrök nőnek. Homlokán, arcán és állán fehér a szőr. A fiatalabb hulmánok viszont egészen sötétbarna, vagy fekete színűek. A felnőtt hím 78-80 centiméter magas, farkhossza 100 centiméter, 21 kilogramm a testsúlya. A nőstények kisebbek, 41-60 centisek, farkhosszuk 70 centiméter, súlyuk pedig 6-10 kilogramm.

A majom élőhelye Pakisztán, India, Srí Lanka, Nepál, Banglades és Tibet. A sivatagok szélétől a nedves erdőkön át a hegyi erdőkig megtalálható, akár 4000 méternyi magasság fölött, a Himalája hófödte részein is.

A hulmán Észak-India sűrűn lakott városaiba is bemerészkedik, köszönhetően annak, hogy a hinduk szent állatként tisztelik. A hindu hagyományok Hanuman majomisten leszármazottjának tartják, akinek akkor perzselődött meg az arca, keze és lába, amikor Ráma isten feleségének kiszabadítása után felgyújtotta Lanka városát - mondta Révészné Petró Zsuzsa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek