Angliába emigrál az árva pesti orángutánkölyök

Angliába emigrál az árva pesti orángutánkölyök

A nagyközönség is találkozhat a Fővárosi Állat- és Növénykert elárvult kisorángutánjával, aki hamarosan Angliába költözik. Bulu Mata szeptember 4-én született, ám anyja egy héttel később betegség miatt elpusztult, azóta a kicsit mesterségesen nevelték az állatkert munkatársai. Mivel a kicsinek a legtökéletesebb nyugalomra volt szüksége — áll az állatkert weboldalán — az elmúlt hetekben az orangutánokkal foglalkozó gondozókon, illetve az állatorvosokon kívül senki nem láthatta az apróságot.

Galéria: Árva orángutánkölyök a fővárosi állatkertbenFotó: Kovács Attila / MTI

Most bejelentették, hogy a már több mint másfél hónapos kölyköt az október 23-tól november 2-ig tartó időszakban naponta kétszer fél órára megtekinthetik a látogatók. A kölyök ez alatt a másfél hét alatt minden nap 11 óra 30 perctől, illetve 14 óra 30 perctől lesz látható, alkalmanként fél órára. Ilyenkor szokott ugyanis a legaktívabb lenni. Természetesen előfordulhat, hogy a meghirdetett időben a kicsi épp alszik, de ebben az esetben is látni lehet majd, áll az állatkert weboldalán. Ha viszont ébren van, a látogatók azt is megfigyelhetik, hogyan foglalkoznak vele a gondozók, hogyan etetik, tornáztatják, vagy mérik le az e célra szolgáló mérlegen.

Az aprócska kölyök – akiről már korábban nyilvánosságra hozták, hogy hím – gondozóitól a Bulu Mata nevet kapta. Az indonéz eredetű név az állat hosszú szempilláira utal. Súlya október 22-én 11 óra 30 perckor, a bemutató főpróbáján 2040 gramm volt.

Az elmúlt hetekben a kölyök jövőbeni sorsáról is döntés született. Bár a Fővárosi Állat- és Növénykertben neveltek már fel mesterséges úton is orangutánkölyköt, a legjobb megoldás egy úgynevezett „orangután bölcsőde" lenne a számára, írja az állatkert weboldala. Mivel ilyen „bölcsi" Európában csak egyetlen helyen, az angliai Dorsetben található Monkey World Főemlősmentő Központban működik, Bulu a tervek szerint novemberben Angliába fog költözni. Az elutazás előtti napokban, az arra való felkészülés miatt már nem lehet őt bemutatni, ezért aki látni szeretné, annak az október 23-tól november 2-ig tartó időszakban érdemes felkeresni az állatkertet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek