Bébipapagájok cseperednek Nyíregyházán

Nyolc különleges arapapagáj és egy fehérbóbitás kakadu a madárovi legújabb lakója.

A Nyíregyházi Állatpark madárgondozóinak több évtizedes tapasztalata van a papagájfélék tartásában, gondozásában és szaporításában. Az idei évben igazán büszkék a szaporulatra, hiszen május végén közel egy időben 4 rendkívül ritka katona ara, 2 sárga-kék ara, 2 harlekin ara és egy fehérbóbitás kakadu kelt ki.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

 Az akkor alig pár grammos csöppségek eleinte inkubátorban éltek és 2-3 óránként ettek a gondozók által kínált speciális tápból. Most már naponta háromszor esznek a folyékony tápszerből s elkezdték enni a szilárd takarmányt is, mely zöldség-gyümölcsfélékből és magkeverékből áll.

A fiókák szépen cseperednek, már több mint 1 kilogrammosak és hamarosan megtanulnak repülni is.

A kismadarak különösen Szalay Rita zoológiai asszisztenshez ragaszkodnak, aki az első 2.5 hónapban mellettük volt a nap 24 órájában. Miótanem kell éjszaka is etetni őket, a pótmama pihenhet egy kicsit,így átadta a stafétát a madárgondozóknak és trénereknek, hiszen a fiókák egy része tenyésztésbe kerül majd, míg mások a papagájbemutatót fogják színesíteni.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

 A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg 6 kakadufaj és 5 arafaj él. A csemeték közül leginkább a katona arákra büszkék , hiszen a 2008 óta itt élő Európai Törzskönyvi Program keretében érkezett tenyészpár tavaly óta nagyon sikeresen költ, és az idei 4 fióka rekordnak számít.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek