Új zebracsapat érkezett a Szegedi Vadasparkba

A fiatal zebracsődör egy vele egyidős és egy nála tíz évvel idősebb kanca tenyészpárja lehet.

Egy idősebb kancából és két egy év körüli csikóból álló Böhm-zebracsapat (Equus quagga boehmi) érkezett a Szegedi Vadasparkba, az afrikai patásokat a karanténidőszak letelte után már a látogatók is megfigyelhetik a zsiráfház erkélyéről. A Tisza-parti város zebraállománya jelentősen fiatalodott azzal, hogy egy új csapat érkezett a régi felváltására - mondta el Veprik Róbert igazgató az MTI-nek.

Galéria: Új zebracsapat érkezett a Szegedi VadasparkbaFotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A vadasparkban korábban Hartmann-hegyizebrákat neveltek, amelyek egy másik magyarországi állatkertbe kerültek, a nagyobb csordák helyett családokban élő alfaj szaporítása ugyanis nem sikerült. A két kanca épphogy megtűrte egymást, egy ivarérett csődör befogadására azonban esély sem volt.
A szakemberek ezért döntöttek úgy, hogy új csapat gondozásába fognak. Egy hollandiai szafariparkból az alföldi zebra egyik alfajához tartozó Böhm-zebrák érkeztek Szegedre. Az állatok a szükséges karanténidőszak és állatorvosi vizsgálatok elvégzése után foglalhatták el végleges lakhelyüket, a zsiráfházat, majd a külső kifutót is birtokba vehették.
Az új szegedi Böhm-zebracsapat egy csődörből és két kancából áll, közülük a hím és az egyik nőstény, név szerint Secret és Indira még igen fiatal, tavalyi születésű, míg Britt egy idősebb, tíz év körüli kanca.

A Közép- és Kelet-Afrikában honos Böhm-zebra (angolul Grant zebrája) az alföldi zebrák legkisebb - 120-140 centiméteresre megnövő - alfaja, tömegük általában 300 kilogramm. Általában 17-18 egyedből álló, egy csődör vezette csapatban élnek. Bár az alfaj természetvédelmi helyzete kedvezőbb, mint a veszélyeztetett hegyi és Grevy-zebráké, egyes területeken - főleg Ruanda, Szomália és Szudán polgárháborús övezeteiben - jelentősen csökken a létszáma, sőt, egyes vidékekről – így Burundi területéről - ki is pusztult. Nemcsak húsáért és bőréért vadásszák, hanem sokszor a legelő háziállatok vetélytársát látják benne a helyi állattenyésztők, ez utóbbi számos nagy afrikai patás kipusztításának oka volt.
Az új zebracsapatot hosszabb távon szaporítani szeretnék, az első zebracsikó születésére 2-3 év múlva lehet majd számítani.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek